DISTRIBUIȚI
Publika.md

Premierul eston în exerciţiu şi lider al Partidului de Centru, Juri Ratas, şi-a asigurat miercuri suficient sprijin parlamentar pentru a forma un nou guvern în urma alegerilor legislative care au creat un parlament fragmentat în această ţară baltică, el fiind susţinut şi de extrema dreaptă care ar putea astfel să acceadă la guvernare, potrivit Reuters, scrie Agerpres.

După alegeri, preşedintele Kersti Kaljulaid a desemnat-o premier pe lidera Partidului Reformei, fosta eurodeputată Kaja Kallas, a cărei formaţiune liberală a obţinut cele mai multe voturi în alegeri (28,8% şi 34 de mandate în legislativ).


Citește și : Fostul preşedinte peruan Alan Garcia a decedat după ce s-a împuşcat în cap

Dar Juri Ratas a reuşit să o împiedice să obţină susţinerea unei majorităţi parlamentare, el formând o coaliţie surpriză ce reuneşte Partidul de Centru (cu orientare de centru-stânga), formaţiunea conservatoare Pro Patria (Isamaa) şi cea de extremă dreapta eurosceptică Partidul Conservator al Poporului (EKRE).

Ratas a fost criticat de partenerii săi din UE pentru intenţia de a aduce extrema dreaptă la guvernare, mai ales că după alegeri el a exclus o alianţă cu aceasta.

Citește și : Justiţia franceză ordonă trimiterea în instanţă a unchiului preşedintelui sirian Bashar al-Assad pentru spălare de bani