DISTRIBUIȚI
Markus Soeder

Prim-ministrul landului german Bavaria, Markus Soeder (foto), şi-a declarat luni susţinerea faţă de candidatura aliatului său Manfred Weber, un conservator bavarez, pentru a conduce lista Partidului Popular European (PPE) la alegerile din 2019 pentru Parlamentul European, transmite Reuters, potrivit agerpres. 

Dacă şi alte partide din PPE îl vor susţine pe Weber, actualul lider al grupului PPE din Parlamentul European, bavarezul de 46 de ani va fi favorit să-i succeadă lui Jean-Claude Juncker la conducerea Comisiei Europene anul viitor.


Citeşte şi: Incendiu devastator la Muzeul Naţional din Rio – VIDEO

‘Sper că (conservatorii germani) îl vor face pe Manfred Weber al nostru candidatul principal pentru alegerile europene’, a declarat Soeder, într-un discurs rostit la Abensberg, în Bavaria.

Weber şi Soeder sunt membri ai Uniunii Creştin Sociale (CSU), aliatul bavarez al Uniunii Creştin-Democrate a cancelarului Angela Merkel.

Mai multe publicaţii germane au scris săptămâna trecută că Angela Merkel a fost de acord să sprijine candidatura compatriotului său Manfred Weber pentru a conduce lista Partidului Popular European (PPE) la alegerile europarlamentare din 2019.

Angela Merkel, care, în calitate de lider al celei mai populate şi bogate ţări din Uniune, ar urma să aibă o influenţă considerabilă în ce priveşte alegerea de către PPE a aşa-numitului său ‘Spitzenkandidat’, candidatul pentru preşedinţia Comisiei Europene.

Citeşte şi: Boris Johnson nu ratează niciun moment de a o ataca pe May şi planul ei pentru Brexit

Acordul cancelarului a fost obţinut după întâlniri avute la Berlin săptămâna trecută cu preşedintele PPE, Joseph Daul.

Săptămânalul Der Spiegel a scris că Manfred Weber face lobby în prezent pentru a obţine sprijinul altor partide la Bruxelles înaintea congresului PPE de la Helsinki din noiembrie, când va fi ales candidatul popularilor europeni.

Partide membre ale PPE fac parte din guverne în nouă din cele 28 de state actuale ale Uniunii Europene şi conduc în sondaje în mare parte din ţările Uniunii.