DISTRIBUIȚI
Polisblog

Premierul italian Giuseppe Conte a afirmat miercuri că Roma va încerca să obţină de la Uniunea Europeană (UE) un statut special pentru sudul defavorizat al Italiei, pentru a-i accelera dezvoltarea, informează AFP, potrivit agerpres.

„În ceea ce priveşte Mezzogiorno”, regiunile din sud defavorizate, „trebuie să încercăm să obţinem de la UE recunoaşterea unui statut special, pentru a putea adopta măsuri extraordinare în favoarea dezvoltării”, a scris Conte pe pagina sa de Facebook, cu câteva ore înainte de o întrevedere la Bruxelles cu noua preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.


Citește și : Parlamentul Poloniei se autosuspendă până după alegerile din octombrie

Un statut special ar permite un acces preferenţial la programe ale UE.

Mai mult de 1,8 milioane de familii trăiau în 2018 în sărăcie absolută în sudul Italiei, potrivit cifrelor Eurostat, iar şomajul în rândul tinerilor în aceste regiuni depăşeşte 50%, susţine la rândul său Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), foarte bine implantată în partea sudică a peninsulei.

„Nu avem timp de pierdut în Europa”, a adăugat Conte, ce se va întâlni la Bruxelles şi cu alţi lideri ai UE, printre care preşedinte Comisiei aflat la sfârşit de mandat, Jean-Claude Juncker. „Cred că prioritatea noastră este de a accelera pentru a atinge cele trei obiective fundamentale pentru Italia şi pentru interesele italienilor”, a continuat Conte.

Citește și : Miniştrii francezi sunt ameninţati cu moartea. Scrisori cu gloanţe pe adresa lui Bruno Le Maire

Cele trei obiective sunt „modificarea Pactului de stabilitate în favoarea creşterii, depăşirea Regulamentului Dublin” care le atribuie în prezent ţărilor de sosire (a migranţilor) sarcina soluţionării cererilor de azil şi „un regim de măsuri şi intervenţii extraordinare menit să favorizeze creşterea şi dezvoltarea Mezzogiorno”, a conchis Conte.