DISTRIBUIȚI
epa03965099 Leader of ANO 2011 movement Andrej Babis is seen during press conference after post-election government negotiations in Prague, Czech Republic, 25 November 2013. Talks between possible coalition partys Ano 2011, CSSD and KDU-CSL aimed at forming a new Czech government will continues in future days. EPA/FILIP SINGER

Preşedintele ceh Milos Zeman i-a cerut miercuri din nou lui Andrej Babis (foto) să încerce formarea guvernului, deşi acesta din urmă a pierdut primul vot de încredere al legislativului şi este cercetat penal pentru fraudă cu fonduri europene, informează agenţiile AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Solicitarea lui Zeman a venit imediat după ce Babis a înaintat formal demisia guvernului său interimar. ‘Vă accept demisia şi vă cer ca guvernul să-şi desfăşoare activitatea normal până la numirea viitorului guvern (…) Vă însărcinez să conduceţi negocierile în vederea formării unui nou guvern’, a declarat preşedintele ceh, care şi-ar putea pierde şi el postul dacă nu câştigă în weekend al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.


Citeşte şi: O comună din R.Moldova a semnat o ‘declaraţie de UNIRE’ cu România

Formaţiunea naţionalistă condusă de Babis, ANO (Alianţa Cetăţenilor Nemulţumiţi), a câştigat legislativele din octombrie, dar fără să obţină majoritatea, având numai 78 din cele 200 de mandate ale unui parlament devenit foarte fragmentat. El a nu a primit săptămâna trecută votul de încredere al legislativului, care în plus i-a ridicat şi imunitatea pentru a putea fi investigat într-un dosar de fraudă cu fonduri europene.

Dar Zeman nu l-a desemnat miercuri formal pe Babis să formeze guvernul, întrucât Constituţia îi permite doar două nominalizări, iar prima a fost deja epuizată. Această a doua desemnare ar putea surveni mai târziu, cu condiţia ca Zeman să câştige scrutinul prezidenţial în care se va confrunta cu pro-europeanul Jiri Drahos.

Citeşte şi: Poliţia belgiană a împuşcat un bărbat înarmat cu un cuţit

Babis, al doilea cel mai bogat om de afaceri al Cehiei, l-a asigurat la rândul lui pe Zeman de sprijinul său la acest scrutin, ei având multe puncte comune, în special susţinerea unei politici mai independente faţă de Bruxelles, mai ales refuzul cotelor obligatorii de refugiaţi. Totuşi, Babis a insistat că guvernul său va fi unul proeuropean şi că nu va da curs solicitărilor de organizare a unui referendum de ieşire din UE. El şi-a exprimat de asemenea speranţa că partidele parlamentare vor fi mai deschise la un compromis în această a doua încercare de formare a guvernului.