DISTRIBUIȚI
AFP

Premierul ceh Andrej Babis a declarat luni că va continua discuţiile cu cele trei partide care i-ar putea susţine noul guvern, după ce realegerea preşedintelui Milos Zeman îi oferă mai mult timp pentru negocieri, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Babis încearcă să formeze un guvern după victoria sa răsunătoare la alegerile din octombrie, însă nu a reuşit să obţină sprijin parlamentar pentru un guvern minoritar în această lună, în contextul în care se confruntă cu acuzaţii de fraudă cu subvenţii. El neagă orice neregulă.


Citeşte şi: ‘Geniul stabil’ de la Casa Albă spune ce face în pat

Partidul Social Democrat (CSSD), Partidul Comunist şi SPD, partid de extremă dreapta şi anti-UE, au spus că ar putea intra într-o coaliţie cu formaţiunea lui Babis, ANO, sau ar putea să o sprijine din afară.

„Vom continua negocierile (cu cele trei partide). Numai în cazul CSSD vrem să aşteptăm congresul lor din februarie pentru a şti cine reprezintă de fapt partidul”, a spus Babis.

Comuniştii au spus că vor ca o parte din programul lor să fie preluată de guvern în schimbul sprijinului, în timp ce social-democraţii şi SPD au transmis că nu vor susţine un guvern care include o persoană inculpată penal.

Între timp, Babis a declarat că nu va accepta ca actualul lider social-democrat Milan Chovanec, fost ministru de interne, să facă parte din noul guvern.

Citeşte şi: Poliţia indoneziană a arestat mai mulţi travestiţi şi i-a obigat să se îmbrace în haine bărbăteşti

„După experienţa avută cu dl. Chovanec, cu siguranţă nu vreau să fac parte din acelaşi guvern cu dumnealui”, a declarat Babis pentru cotidianul Pravo.

După victoria sa la limită la alegerile prezidenţiale de sâmbătă, Milos Zeman a spus că îi va permite încă o dată lui Babis să încerce formarea unui guvern.

Babis a insistat că guvernul său va adopta o poziţie pro-UE şi că nu va ceda la solicitările de a organiza un referendum privind ieşirea din Uniunea Europeană, aşa cum a făcut Marea Britanie în 2016.