DISTRIBUIȚI
epa

Cei mai mulţi dintre miniştrii din actualul guvern croat se vor regăsi şi în viitorul executiv, a declarat joi premierul Andrej Plenkovic, al cărui partid, Uniunea Democrată Croată (HDZ), a înregistrat o victorie clară în alegerile parlamentare desfăşurate duminică, transmite HINA, potrivit agerpres.

”Haideţi să mai avem câteva zile de consultări interne pentru a putea definitiva noua arhitectură a guvernului croat. Vor fi mai puţine departamente ministeriale, ceea ce înseamnă mai puţini miniştri. Vom face unele comasări, ţinând cont de funcţionalitatea şi apropierea domeniilor de responsabilitate ale anumitor ministere”, a declarat Plenkovic într-un interviu acordat cotidianului Vecernji List.


Citeşte şi: Autorităţile canadiene AU PIERDUT URMA a circa 35.000 de străini expulzabili

Până acum guvernul de la Zagreb a fost format din prim-ministru şi 20 de miniştri, iar numărul ministerelor a făcut mai dificilă coordonarea cabinetului, a explicat liderul conservator croat.

În privinţa partenerilor de guvernare, Plenkovic a precizat că politica HDZ este de a discuta cu partide care au opinii şi mentalităţi similare şi cu cele ale căror programe concordă cu platforma HDZ. ”Obiectivul meu ca prim-ministru şi lider al HDZ este de a reduce tensiunile şi divizările din societatea croată”, a spus el, adăugând că ar putea negocia cu toate partidele parlamentare şi că datoria sa este de a discuta cu toată lumea.

Uniunea Democrată Croată a înregistrat o victorie clară în alegerile parlamentare desfăşurate duminică în Croaţia, obţinând 66 dintre cele 151 de mandate parlamentare, ceea ce ar putea face necesară doar susţinerea unor partide mai mici pentru a forma o majoritate guvernamentală.

Citeşte şi: Polonia şi Slovacia au parafat un acord de cooperare militară

Mişcarea pentru Patrie şi-a asigurat 16 locuri în parlament. Formaţiunea este condusă de fostul cântăreţ Miroslav Skoro, un politician predispus la controverse, ceea ce va face foarte probabil ca Plenkovic să nu formeze o coaliţie guvernamentală cu acest partid. Mişcarea Candidaţilor Independenţi (MOST) a obţinut opt mandate, iar Mozemo (‘Putem’) şapte. Celelalte 13 mandate au revenit unor partide mai mici şi reprezentanţilor minorităţilor etnice.

Partidul Social-Democrat (SDP) a suferit o înfrângere devastatoare, coaliţia RESTART, condusă de SDP, urmând să deţină doar 41 de locuri în parlamentul de la Zagreb.