DISTRIBUIȚI
AFP

Premierul ceh Andrej Babis a criticat miercuri planul de relansare de 750 de miliarde de euro propus de Comisia Europeană, el estimând că acesta favorizează ţările care au tendinţa să acumuleze datorii excesive, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Criteriile acestui fond de relansare sunt croite pe măsura ţărilor care nu au fost suficient de responsabile pe planul datoriei, al disciplinei bugetare sau şomajului”, a spus Babis în faţa presei după o discuţie cu omologul său slovac Igor Matovic.


Citește și : Olanda intenţionează să sacrifice nurcile din fermele unde a pătruns coronavirusul

Într-un articol publicat în aceeaşi zi în cotidianul DNES, Babis a criticat criteriile de finanţare ale acestui fond şi a apreciat că el nu ar trebui să modifice parametrii bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027.

Liderii statelor grupului de la Vişegrad (Republica Cehă, Polonia, Slovacia şi Ungaria) vor aborda acest plan la summitul lor ce va avea loc pe 11 iunie în oraşul ceh Lednice. Premierul slovac Igor Matovic a spus miercuri că se aşteaptă ca acest summit să cristalizeze o poziţie comună a ţărilor grupului de la Vişegrad cu privire la planul european ce va fi discutat apoi la summitul european din 18-19 iunie.

Planul propus de executivul comunitar în vederea relansării economiei UE (pentru care Comisia Europeană prognozează pentru anul în curs o recesiune istorică, cu o scădere a PIB-ului comunitar de 7,4%) include un fond european de redresare ce însumează 750 de miliarde de euro, din care 500 de miliarde de euro ar urma să fie subvenţii şi restul de 250 de miliarde împrumuturi, fonduri pe care Comisia Europeană doreşte să le atragă de pe pieţele financiare, iar principalele beneficiare vor fi Italia şi Spania, ţări afectate semnificativ de pandemia COVID-19.

Executivul comunitar a atenţionat că accesarea fondurilor prevăzute în acest plan pe termen lung va fi condiţionată de reforme economice în acord cu agenda europeană privind mediul şi digitalizarea. Nu este clar din ce surse va rambursa Comisia Europeană sumele atrase de pe pieţele financiare, fiind evocate posibile noi taxe, inclusiv taxarea companiilor care au o cifră de afaceri de peste 750 de milioane de euro.

Citește și : Jumătate dintre israelieni susţin anexarea unor părţi din Cisiordania propusă de Trump (sondaj)

Propunerea avansată de Comisia Europeană va fi urmată de negocieri intense între statele membre, iar forma finală a planului va avea nevoie de aprobarea tuturor statelor membre. Liderii europeni sunt divizaţi atât în privinţa sumelor alocate acestui plan cât şi asupra formei sale, un grup de patru ţări (Austria, Olanda, Danemarca şi Suedia) dorind să fie privilegiate mai degrabă împrumuturile în faţa subvenţiilor.

În discuţie este nu doar fondul de 750 de miliarde de euro, ci şi bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, pentru care Comisia Europeană a propus 1.100 de miliarde de euro. Negocierile asupra acestui buget sunt în impas de anul trecut, înaintea declanşării crizei coronavirusului, state şi grupuri de state având viziuni diferite asupra priorităţilor şi nivelului contribuţiilor în acest buget care s-a restrâns în urma Brexitului.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat miercuri că nu se aşteaptă ca summitul din 18-19 iunie – care din cauza pandemiei se va desfăşura prin videoconferinţă – să se încheie printr-un acord şi că va fi nevoie de cel puţin încă un summit.