DISTRIBUIȚI
Reuters

Premierul ceh Andrej Babis poate participa la negocierile privind bugetul Uniunii Europene, în pofida unui presupus conflict de interese apărut din mizele lui personale în companii agro-alimentare care primesc fonduri europene, a anunţat Curtea de Justiţie a UE (CJUE), transmite vineri politico.eu, scrie agerpres.

Acţiunea în faţa instanţei europene a fost făcută de senatorul ceh Luká? Wagenknecht, care i-a cerut Consiliului European – ce este format din liderii statelor membre UE – să îl excludă pe Babi? din toate negocierile asupra viitorului cadru financiar multianual 2021-2027.


Citește și : India a depăşit pragul de 1 milion de cazuri de infecţii cu noul coronavirus

Însă instituţia vizată explicat că, în conformitate cu tratatele UE, la reuniunile Consiliului European iau parte şefii de stat sau de guvern ale tuturor statelor membre.

Nemulţumit de acest răspuns, Wagenknecht a făcut o plângere contra Consiliului European la CJUE, încercând să obţină o declaraţie conform căreia Consiliul nu a reuşit să acţioneze şi a încălcat regulile blocului comunitar cu privire la protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Citește și : Trump nu a exclus ‘nimic’ în ceea ce priveşte China

Însă vineri CJUE a declarat inadmisibilă acţiunea senatorului ceh, afirmând că îi revine ţării membre să îşi trimită reprezentantul la negocierile UE şi că astfel Consiliul European nu este în poziţia de a exclude pe nimeni de la participare.

Babi? a intrat în atenţia opiniei publice la Praga şi la Bruxelles pentru legăturile sale cu concernul agricol pe care l-a fondat, Agrofert, care a primit fonduri europene în valoare de milioane de euro. Întrebările despre legăturile sale cu Agrofert au făcut obiectul unui audit al Comisiei Europene privind un posibil conflict de interese întrucât premierul ceh participă activ la negocierile asupra bugetului UE.