DISTRIBUIȚI
captura Facebook

Premierul regional catalan Carles Puigdemont a insistat că va aplica „ceea ce spune legea” după votul ilegal din 1 octombrie, făcând referire la legea catalană privind referendumul, suspendată de Tribunalul Constituţional al Spaniei, care prevede o declaraţie de independenţă după un referendum pe care Govern (executivul catalan – n.r.) îl consideră valid, informează EFE. 

„Declararea independenţei, pe care noi nu o numim declaraţie ‘unilaterală’ a independenţei, este prevăzută în legea referendumului în sensul punerii în aplicare a rezultatelor. Vom pune în practică ceea ce spune legea”, a declarat Puigdemont în cadrul programului ’30 minuts’ pe care îl va transmite în această seară postul public catalan TV3 şi din al cărui conţinut a dat publicităţii fragmente.


Totodată, Puigdemont a recunoscut că nu se află în contact cu guvernul central: „De ceva vreme nu mai avem (contacte) pentru că ei evită să vorbească despre acest subiect. Ei voiau să nu se discute despre această temă”. „Ceea ce se întâmplă în Catalonia este o realitate, fie că le place, fie că nu. Au votat milioane de oameni, deci trebuie să vorbim despre asta. Despre ce cred ei că ar trebui să vorbim? De ce cred ei că se agită lumea? Oamenii nu se agită şi nu fac faţă violenţei poliţiei pentru o reformă a modelului de finanţare. Haideţi să fim sinceri cu toţii. Trebuie să vorbim despre Catalonia şi ei nu vor s-o facă”, a insistat premierul regional catalan.

În emisiunea ’30 minuts’ a fost intervievat şi delegatul guvernului spaniol în Catalonia, Enric Millo, care s-a întrebat de ce acest referendum de independenţă ar trebui să fie soluţia. „Mă întreb de ce oare soluţia unui conflict trebuie să fie un referendum? În fond şi la urma urmei, un referendum este sindromul lui 50 plus 1. Există câştigători şi învinşi. A doua zi după, ce am rezolvat? Conflictul e tot acolo. Nu l-am rezolvat. Eu pledez pentru găsirea unei formule de consens. Pentru un dialog susţinut, pentru găsirea unor puncte comune, pentru ca toţi să cedeze câte puţin şi să continue să conlucreze”, a insistat Millo.