DISTRIBUIȚI
Bloomberg.com

Premierul canadian Justin Trudeau îşi va prezenta noul guvern pe 26 octombrie şi parlamentul va fi convocat pe 22 noiembrie, a anunţat el vineri, la mai multe săptămâni după victoria liberalilor în alegerile legislative, relatează AFP, potrivit agerpres

„Paritatea bărbaţi-femei va fi menţinută în cadrul noului consiliu de miniştri”, a precizat cabinetul prim-ministrului într-un comunicat.


Citește și : Creşterea numărului de judecători ai Curţii Supreme a SUA ‘comportă riscuri considerabile’

Şeful guvernului canadian a anunţat deja că vicepremierul şi ministrul de finanţe Chrystia Freeland va fi menţinută în acest post.

Priorităţile noului guvern liberal vor fi în special depunerea „unui nou proiect de lege vizând interzicerea terapiilor de conversie”, care încearcă să le impună heterosexualitatea persoanelor LGBT, „accelerarea eforturilor de luptă împotriva schimbărilor climatice” şi „realizarea de progrese” pe tema reconcilierii cu populaţiile autohtone.

În plus, Ottawa doreşte ca toţi deputaţii din cea de a 44-a legislatură să fie vaccinaţi cu schema completă împotriva COVID-19.

„Canadienii se aşteaptă ca reprezentanţii lor aleşi să dea exemplu în lupta împotriva acestui virus”, se menţionează în comunicat.

Justin Trudeau a declanşat la jumătatea lui august alegeri anticipate pentru a încerca să recâştige majoritatea absolută în Parlament. După o recentă renumărare a voturilor, el va avea cinci deputaţi în plus faţă de actualul mandat, faţă de patru anunţaţi după scrutin.

Citește și : POTOP în Grecia (VIDEO)! Oamenii s-au refugiat pe acoperişurile caselor

Liberalii lui Justin Trudeau dispun astfel de 160 din cele 338 de locuri din Camera Comunelor, în timp ce Partidul Conservator a obţinut 119.

La acestea se adaugă 32 de locuri pentru Blocul din Quebec (separatist), 25 pentru Noul partid democratic (NPD, stânga), şi două pentru Partidul Verde.