DISTRIBUIȚI
Bloomberg.com

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat într-un interviu difuzat sâmbătă că ţările occidentale ar trebui să formeze un front unit împotriva Chinei pentru a o împiedica să se folosească de interesele comerciale pentru a introducere disensiuni între ţările occidentale, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Premierul Trudeau a afirmat că Beijingul „joacă” unele împotriva celorlalte ţările occidentale care concurează pentru accesul la oportunităţile sale economice.


Citește și : Italia a înregistrat al treilea record consecutiv în ceea ce priveşte numărul de contaminări

„Suntem în competiţie şi China, din când în când, foarte inteligent ne joacă pe unul împotriva celuilalt în stilul competitiv al pieţei deschise”, a spus premierul într-un interviu pentru televiziunea Global.

„Trebuie să facem o treabă mai bună colaborând şi fiind puternici astfel încât China să nu ne speculeze şi să nu ne instige pe unul împotriva celuilalt”.

Relaţiile dintre Canada şi China s-au răcit după arestarea în 2018 a directoarei financiare a Huawei, Meng Wanzhou, pe baza unui mandat de extrădare din partea SUA. La rândul său, China a reţinut ulterior doi canadieni şi a negat acuzaţiile venite din partea Ottawa că practică o diplomaţie a ostaticilor.

Meng a ajuns la un acord cu procurorii americani în luna septembrie punând astfel capăt luptei pentru extrădare, iar cei doi canadieni au fost eliberaţi la câteva ore după convenirea acestui acord.

Citește și : India va începe să administreze de pe 10 ianuarie doze booster angajaţilor din sistemul sanitar

Dar chiar înainte de arestarea lui Meng, criticile repetate din partea Canadei în legătură cu politicile chineze în domeniul drepturilor omului au iritat Beijingul, iar cele două ţări nu au reuşit să se apropie.

La începutul lunii decembrie, Canada a anunţat că se va alătura aliaţilor într-un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din februarie 2022 pentru a trimite Chinei un mesaj cu privire la istoricul său în domeniul respectării drepturilor omului.