DISTRIBUIȚI
Global News

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a cerut scuze miercuri pentru eşecul guvernului în 1939 de a admite o navă care transporta 907 de evrei din Germania care fugeau de persecuţia nazistă, relatează joi dpa, potrivit agerpres.

„Astăzi ridic problema unor scuze de mult timp datorate refugiaţilor evrei pe care Canada i-a întors din drum”, a declarat Trudeau într-un discurs adresat Parlamentului.


Citeşte şi: Trump continuă războiul cu presa: Casa Albă suspendă acreditarea unui reporter CNN

El şi-a cerut scuze evreilor de pe navă, care au fost obligaţi să se întoarcă în Europa, unde mulţi evrei au fost ucişi ulterior în Holocaust.

„Deşi au trecut decenii de când am întors spatele refugiaţilor evrei, timpul nu a absolvit niciodată Canada de vină sau de ruşine”, a spus Trudeau.

El a amintit incidentul armat care a avut loc pe 27 octombrie la o sinagogă din Pittsburgh, Pennsylvania (nord-estul SUA), în care au fost ucişi 11 evrei în timpul unui serviciu religios, ca un „memento tragic” că antisemitismul încă există în Canada şi în alte părţi ale lumii.

Trudeau a cerut tuturor canadienilor să se opună acestor „atitudini xenofobe şi antisemite”.

Înainte de a-şi cere scuze, Trudeau s-a întâlnit cu o femeie care a fost pasageră pe nava întoarsă din drum şi care trăieşte acum în Canada. El a notat de asemenea că vineri se împlinesc 80 de ani de la „Kristallnacht” („Noaptea de cristal” n.r.), o noapte de violenţe în Germania împotriva locuinţelor şi magazinelor evreieşti.

Citeşte şi: Pensionarii greci se mută în Bulgaria: ‘Aici viaţa este mai ieftină’

Aceste scuze intervin pe fondul unei controverse asupra migranţilor care fug de violenţă şi lipsă de oportunităţi economice în ţările lor de origine din America de Sud.

Preşedintele Statelor Unite Donald Trump s-a referit la mai multe caravane de oameni care se îndreaptă spre graniţa SUA-Mexic ca la o „invazie” şi i-a avertizat pe aceşti migranţi să nu-şi continue marşul. Democraţii l-au acuzat pe preşedinte că a încercat să provoace teamă în rândul populaţiei pentru a obţine voturi de la alegători înaintea scrutinului de jumătate de mandat care s-a desfăşurat marţi în Statele Unite.