DISTRIBUIȚI
British Prime Minister Liz Truss looks on as she speaks to the media at the Empire State building in New York, U.S., September 20, 2022. REUTERS/Toby Melville/Pool

Premierul britanic Liz Truss şi-a susţinut duminică politica controversată de reduceri masive de taxe, recunoscând greşelile de comunicare după ce anunţurile sale privind bugetul s-au transformat într-un fiasco financiar pe fondul crizei costului vieţii, conform AFP, scrie news.ro .  

La mai puţin de o lună de la sosirea ei în Downing Street, noul şef al guvernului, mai nepopular ca niciodată, a declarat pe platoul BBC de la Birmingham, unde începe congresul anual al Partidului Conservator, că „mini-bugetul” ei prezentat pe 23 septembrie a fost „decizia corectă”.


Citește și : Liderii UE vor discuta la summitul de la Praga despre securitatea infrastructurilor critice

„Susţin în continuare planul pe care l-am anunţat şi susţin că l-am anunţat rapid pentru că a trebuit să acţionăm, dar recunosc că ar fi trebuit să pregătim mai bine terenul”, a spus ea.

Ministrul de Finanţe Kwasi Kwarteng a anunţat săptămâna trecută un „mini-buget” pentru a aborda criza costului vieţii şi inflaţia cu două cifre care îi sugruma pe britanici, dar anunţurile sale bazate pe ajutor la facturile la energie şi reduceri masive de taxe pentru cei bogaţi au stârnit neînţelegeri în pieţele financiare, care se tem de o explozie a datoriilor.

„Cred că a fost decizia corectă de a creşte împrumuturile în această iarnă”, a repetat Liz Truss, după o săptămână haotică în care lira sterlină a atins un minim istoric, declanşând intervenţia atât din partea Fondului Monetar Internaţional, cât şi a Băncii Angliei.

„Desigur, va trebui să reducem datoria la un anumit procent din PIB pe termen mediu şi am un plan pentru asta. Dar ceea ce ar fi fost o greşeală ar fi fost să nu acţionezi”, a spus ea, fără a oferi mai multe detalii despre cum va proceda.

Citește și : Militarii pucişti din Burkina Faso acuză Franţa că îl ajută pe locotenent-colonelul Damiba înlăturat de la putere

După abia trei săptămâni în Downing Street, Liz Truss este mai nepopulară ca niciodată în rândul britanicilor – 51% dintre ei cred că ar trebui să demisioneze conform unui sondaj YouGov.

Unii conservatori sunt tulburaţi de politica sa bugetară şi nu ezită să spună acest lucru, deoarece duminică începe congresul anual al partidului, într-o atmosferă sumbră.