DISTRIBUIȚI
Politico

Premierul belgian Charles Michel, care urmează să preia la 1 decembrie preşedinţia Consiliului European, a anunţat vineri că doreşte să renunţe la funcţia actuală „cel mai târziu la începutul luni noiembrie”, transmite AFP, potrivit agerpres.

Belgia are un guvern interimar din decembrie 2018, iar negocierile pentru formarea unei noi coaliţii după alegerile parlamentare din 26 mai nu au dat încă rezultate.


Citeşte şi: Erdogan cere SUA capul lui Mazloum Abdi, şeful kurzilor sirieni

După decizia lui Michel, ar trebui desemnat un alt prim-ministru interimar, în fruntea unui guvern care nu dispune de majoritate în parlament. Premierul a anunţat că a început consultări în acest sens de câteva zile, deoarece a constatat că nu a început procesul de desemnare a unui nou cabinet în urma alegerilor.

Michel, liberal francofon, în vârstă de 43 de ani, conduce guvernul Belgiei din octombrie 2014 şi, conform unui comunicat difuzat vineri, doreşte să dispună de timp suficient pentru a se pregăti pentru funcţia din cadrul Uniunii Europene. El a fost desemnat de liderii UE ca succesor al lui Donald Tusk încă din iulie.

Citeşte şi: DoJ deschide o anchetă penală privind ingerinţa Rusiei în alegerile americane

Belgia a mai avut o perioadă de interimat la guvernare, timp de 541 de zile, în 2010-2011, reaminteşte AFP, referitor la impasul politic actual.

De la începutul lui octombrie, Partidul Socialist şi Noua Alianţă Flamandă (N-VA, de orientare naţionalistă), clasate pe primele locuri în sud, respectiv în nordul ţării, încearcă să treacă peste divergenţe pentru a redacta un program de guvernare care să fie agreat şi de partenerii lor politici, probabil liberali şi de centru. Spectrul politic este chiar mai fragmentat după alegeri, în urma rezultatelor în creştere înregistrate de ecologişti şi de extremişti. Un prim raport privind negocierile urmează să îi fie înaintat regelui Philippe pe 4 noiembrie.