DISTRIBUIȚI
Markus Soeder

Premierul bavarez Markus Soeder a anunţat sâmbătă interzicerea expunerii în public a unui drapel asociat cu grupări de extremă dreapta, antidemocratice, în acest land sudic al Germaniei, transmite dpa, potrivit agerpres.   

‘Reichskriegsflagge’, cum este cunoscut în limba germană, a fost steagul imperial de luptă al celui de-al Doilea Reich german între 1871 şi 1918. El este reprezentat cu o cruce neagră pe fond alb, având în centru un vultur imperial.


Citește și : Cel puţin 22 de persoane au murit în urma prăbuşirii unui avion militar în estul Ucrainei

Într-o conferinţă online a Uniunii Creştin-Sociale (CSU), al cărei lider este, Soeder a spus că steagul a fost adoptat de elemente extremiste din societatea germană.

‘Cu un astfel de steag îşi arăţi în mod clar respingerea şi distanţarea faţă de democraţia noastră. Nu vom permite ca democraţia noastră liberă să fie deturnată de extremişti de dreapta’, a afirmat el.

Totodată, Soeder a declarat război teoreticienilor conspiraţionişti şi neonaziştilor ‘pe faţă şi acoperiţi’ care, potrivit lui, asaltează democraţia sub pretextul luptei împotriva pandemiei.

Interdicţia anunţată de Soeder survine pe fondul dezbaterilor privind semnificaţia steagului, care a fost văzut frecvent în timpul manifestaţiilor recente împotriva restricţiilor vizând limitarea răspândirii coronavirusului.

Citește și : Rusia acuză Germania că ‘refuză categoric’ să coopereze în ancheta Navalnîi

Săptămâna trecută, autorităţile din Bremen au interzis la rândul lor expunerea publică a drapelului, care a fost adoptat de auto-declaraţii ‘Reichsbuerger’ (cetăţeni ai Reich-ului), ce neagă legitimitatea statului german actual.

Germania continuă să lupte împotriva focarelor de extremă dreapta şi antidemocratice din toate păturile societăţii, inclusiv din rândul poliţiei şi al armatei.