DISTRIBUIȚI
NDTV.com

Sursa cea mai probabilă a noului coronavirus a fost o piaţă de animale sălbatice din China, a declarat marţi premierului australian Scott Morrison, potrivit Reuters şi agerpres.

Declaraţia vine după ce săptămâna trecută preşedintele american Donald Trump s-a declarat convins că noul coronavirus şi-ar avea originea într-un laborator de virusologie din China.


Citeşte şi: Un avion PLIN cu ajutoare medicale S-A PRĂBUŞIT în Somalia. TOŢI cei aflaţi la bord au murit!

Scott Morrison a spus că Australia nu are dovezi care să îi schimbe poziţia conform căreia coronavirusul a pornit dintr-o piaţă de animale sălbatice, dar că nu exclude nici teoria lui Trump.

„Nu putem exclude nici una dintre aceste poziţii, dar cel mai probabil (originea) a fost într-o piaţă de animale sălbatice”, a declarat Morrison presei la Canberra.

În acelaşi timp, Australia şi Noua Zeelandă au convenit să înceapă să colaboreze pentru a permite călătoriile între ele, iar un acord ar putea fi în cele din urmă extins şi la alte naţiuni-insulă din Pacific.

O astfel de înţelegere ar fi pusă în aplicare imediat ce se va putea din punct de vedere al siguranţei şi atunci când vor fi dezvoltate şi respectate protocoalele din sănătate, din transport şi din alte domenii, se arată într-un comunicat comun transmis marţi de cele două ţări, care nu menţionează însă şi un calendar.

În conferinţa sa de presă, premierul australian Scott Morrison a spus că va mai dura totuşi până la crearea zonei de călătorie între cele două ţări. O idee similară a exprimat şi şefa guvernului din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, care a devenit marţi primul lider din lume care s-a alăturat, prin teleconferinţă, unei reuniuni a cabinetului australian în mai bine de 60 de ani.

Potrivit lui Morrison, călătoriile între cele două ţări pe Marea Tasmaniei ar deveni prima rută internaţională care se va redeschide.

Australia şi Noua Zeelandă şi-au închis de peste o lună graniţele pentru străini şi au impus carantină obligatorie pentru persoanelor revenite acasă din străinătate.

Citeşte şi: Antiaeriana siriană a interceptat mai multe rachete israeliene

Ambele ţări au o rată a mortalităţii cauzate de COVID-19 de 1%, cu mult sub majoritatea ţărilor, iar numărul de noi cazuri a ajuns la doar o fracţiune din vârfurile înregistrate în martie.

Australia a înregistrat circa 6.800 de infectări şi 96 de decese, iar Noua Zeelandă – 1.137 de cazuri şi 20 de morţi. Regulile privind distanţarea socială au fost relaxate uşor în Noua Zeelandă şi în unele state şi teritorii australiene, dar restricţiile privind adunările mari şi călătoriile neesenţiale rămân în vigoare.