DISTRIBUIȚI
AFP

Prim-ministrul liberal al Australiei Malcolm Turnbull şi liderul opoziţiei laburiste Bill Shorten nu au reuşit să ajungă la un acord privind modul de a gestiona criza legată de dubla cetăţenie ce afectează politica naţiunii, relatează miercuri Xinhua, conform agerpres.

În virtutea secţiunii 44 din Constituţia australiană, oricine este cetăţean al oricărei alte ţări în afară de Australia nu este eligibil să fie ales în parlamentul ţării. În octombrie, Înalta Curte a decis că patru senatori şi un membru al Camerei Reprezentanţilor au încălcat articolul 44.


Justine Keay, de la Partidul Laburist australian, şi John Alexander, de la Partidul Liberal, aşteaptă deopotrivă o decizie a Înaltei Curţi după ce s-a aflat că ambii ar putea fi cetăţeni britanici.

Citeşte şi: SCANDAL uriaş în UK. Activităţile Prinţului Charles apar în ‘Paradise Papers’. Casa Regală reacţionează prompt

La o întâlnire de două ore, miercuri, la Melbourne, Turnbull şi Shorten nu au reuşit să convină asupra celor mai bune soluţii pentru rezolvarea crizei.

Turnbull intenţionează să introducă legi ce ar impune fiecărui politician federal să ofere informaţii cu privire la cetăţenia lor în 21 de zile după adoptarea proiectului de lege, dar ar avea nevoie de sprijinul Partidului Laburist al lui Shorten pentru a trece legea.

Shorten consideră că 21 de zile înseamnă prea mult şi afirmă că politicienii ar trebui sa aibă la dispoziţie cinci zile.

Turnbull a indicat că doreşte o sesiune extraparlamentară înainte de Crăciun pentru a se asigura că problema este rezolvată până la sfârşitul anului.

La rândul său, Shorten a declarat că laburiştii vor să pună capăt crizei cetăţeniei cât mai curând posibil pentru ca publicul să poată avea încredere în parlament.