DISTRIBUIȚI

Premierul armean Nikol Paşinian i-a solicitat joi opoziţiei să înceteze protestele şi a lansat o invitaţie la dialog pentru depăşirea crizei politice actuale, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres

În faţa a aproximativ 20.000 de simpatizanţi de-ai săi adunaţi în Piaţa Republicii din Erevan, Paşinian a denunţat ”tentativa de lovitură de stat” militară şi şi-a reafirmat autoritatea, slăbită după înfrângerea militară a Armeniei în conflictul din Nagorno-Karabah, potrivit AFP.


Citește și : Prețul vaccinului Sputnik V a scăzut la jumătate

De asemenea, şeful executivului armean a lansat un apel către generali să se supună ordinelor sale. ”Armata trebuie să se supună poporului şi autorităţilor alese”, a subliniat el.

La un kilometru depărtare, între 10.000 şi 13.000 de susţinători ai opoziţiei cereau plecarea şefului guvernului, ajuns la putere în primăvara lui 2018.

La câteva ore după ce Statul Major al armatei a cerut demisia guvernului, nicio mişcare de trupe nu era vizibilă pe străzile capitalei armene.

Ministerul armean al Apărării a denunţat joi ”tentative” inadmisibile de a politiza armata, după ce Statul Major ceruse demisia premierului. ”Armata nu este o instituţie politică şi încercările de a o implica în procesele politice sunt inacceptabile”, a accentuat ministerul într-un comunicat, adăugând că astfel de demersuri constituie ”o ameninţare la adresa stabilităţii şi a securităţii” Armeniei.

Citește și : Doi oameni au murit de ANTRAX în Burkina Faso

Premierul armean se află de mai multe săptămâni sub presiunea opoziţiei, care îi cere demisia, considerându-l responsabil pentru înfrângerea militară a Armeniei în faţa Azerbaidjanului, în toamna anului trecut, în conflictul din Nagorno-Karabah.