DISTRIBUIȚI
Reuters

Premierul albanez Edi Rama a criticat-o dur pe Suella Braverman, ministrul britanic de interne, pentru comentariile sale despre ”infractorii albanezi” care ajung în Regatul Unit cu mici ambarcaţiuni, informează DPA, potrivit agerpres

În timpul unei vizite în Marea Britanie, Rama a descris afirmaţiile Suella Braverman drept un ”punct foarte jos” al relaţiilor dintre Londra şi Tirana şi un ”moment extrem de ruşinos pentru politica britanică”.


Citește și : CUTREMUR puternic în Turcia

”Refuzăm să existe acest amestec între unii infractori şi albanezi ca atare. A pune infracţiunii o ştampilă etnică este în sine o infracţiune”, a declarat Edi Rama pentru BBC.

El a adăugat că ”din păcate vedem că noi şi comunitatea noastră sunt remarcate în această ţară în scopuri politice”, a adăugat şeful executivului albanez.

Suella Braverman, care s-a angajat să stopeze ambarcaţiunile cu migranţi ilegali care încearcă să traverseze Canalul Mânecii pentru a ajunge în Regatul Unit, a acuzat anul trecut opoziţia laburistă că doreşte să deschidă ecluzele pentru ”infractorii albanezi”.

O proporţie semnificativă a celor aproximativ 45.000 de persoane care în 2022 au trecut Canalul Mânecii către Regatul Unit sunt albanezi.

Guvernul de la Londra vrea să deporteze mii de oameni în Albania şi în acest scop a încercat să-şi îmbunătăţească relaţiile cu Tirana.

La începutul acestei luni, guvernul britanic a prezentat detaliile unui proiect de lege care interzice intrarea azilanţilor sosiţi în ambarcaţiuni mici care traversează Canalul Mânecii. Unele organizaţii caritabile au reacţionat, susţinând că vor fi anulate şi incriminate eforturile a mii de refugiaţi autentici.

Conform noii legislaţii, tuturor celor ajunşi în Regatul Unit pe această cale li se va interzice să depună cereri de azil. Ei vor fi deportaţi fie înapoi în ţările de origine, fie în aşa-numite terţe state sigure. Reglementarea va permite detenţia migranţilor ilegali fără posibilitate de eliberare pe cauţiune sau recurs judiciar în primele 28 de zile, până când vor putea fi deportaţi, iar deportarea nu va mai putea fi blocată prin invocarea legilor împotriva sclaviei, a explicat ministrul de interne britanic Suella Braverman.

Citește și : Antony Blinken pledează pentru revenirea Statelor Unite în cadrul UNESCO

ONG-ul ‘Consiliul pentru Refugiaţi’ a afirmat că legea îi va lăsa pe refugiaţii autentici „închişi în stare de mizerie” şi a comparat abordarea guvernului cu cea a unor „state autoritare”, cum ar fi Rusia, care s-a retras din tratatele internaţionale privind drepturile omului.