DISTRIBUIȚI

Premiera mult aşteptatului spectacol dedicat balerinului sovietic Rudolf Nureev va avea loc sâmbătă la Teatrul Bolşoi din Moscova în absenţa regizorului acestuia, Kirill Serebrennikov, judecat pentru deturnare de fonduri şi aflat în prezent în regim de arest la domiciliu, au anunţat vineri reprezentanţii instituţiei moscovite, citaţi de AFP, conform agerpres .

Anulată în ultimul moment în iulie, oficial din cauza unei lipse de pregătire a balerinilor, premiera acestui spectacol de balet va avea loc în cele din urmă pe 9 decembrie, în contextul în care Kirill Serebrennikov este arestat la domiciliu încă din luna august în aşteptarea începerii procesului său. Bunurile şi activele artistului au fost confiscate de justiţia rusă în noiembrie.


Citește și : Donald Trump a promulgat legea privind finanţarea, permiţând evitarea unei închideri a administraţiilor federale

„Din păcate, Comitetul de anchetă nu a dat curs solicitării noastre ca regizorul Kirill Serebrennikov să fie autorizat să participe la repetiţii”, a anunţat vineri în faţa jurnaliştilor moscoviţi directorul Teatrului Bolşoi, Vladimir Urin.

„Tot ce a făcut coregraful Iuri Posohov a fost făcut în acord cu Kirill Serebrennikov”, a adăugat el, insistând asupra faptului că nu au fost operate modificări majore pe durata ultimelor repetiţii.

Kirill Serebrennikov, directorul artistic al Centrului Gogol, un reputat teatru contemporan din Moscova, este vizat de acuzaţia de deturnare de fonduri publice. Artistul, care a spus că această acuzaţie este „absurdă”, este susţinut de numeroase personalităţi artistice din Rusia şi din străinătate.

„Toţi aceia care au fost implicaţi în acest spectacol consideră că ceea ce s-a întâmpla reprezintă o experienţă foarte dificilă. Însă noi vrem ca acest spectacol să fie jucat şi el va fi jucat”, a declarat Vladislav Lantratov, prim-balerin al spectacolului „Nureev”.

„Ştiu că Kirill a supravegheat derularea repetiţiilor şi, din câte ştiu eu, el a notat şi câteva comentarii, aşadar nu a fost exclus din procesul de creaţie”, a adăugat balerinul rus.

Premiera spectacolului „Nureev”, consacrat balerinului vedetă din perioada sovietică Rudolf Nureev, care a fugit în Occident şi s-a refugiat în 1961 în Franţa – unde a şi murit în anul 1993, din cauza complicaţiilor generate de SIDA -, ar fi trebuit să aibă premiera pe 11 iulie 2017. Însă, spre surpriza generală, teatrul moscovit a anunţat cu doar trei zile înainte de acea dată că premiera a fost amânată.

Multe voci din opinia publică rusă au susţinut atunci teoria potrivit căreia directorul general Vladimir Urin a cedat în faţa presiunilor autorităţilor, ostile acestui spectacol care include secvenţe cu balerini goi şi travestiţi, evocând homosexualitatea lui Rudolf Nureev. La rândul lui, Vladimir Urin a spus că spectacolul nu era pur şi simplu pregătit pentru a fi jucat.