DISTRIBUIȚI
Reuters

O universitate japoneză rezervată femeilor a anunţat marţi că va accepta în 2020 studenţi născuţi bărbaţi, dar care se identifică drept femei, o decizie rară într-o ţară unde drepturile minorităţilor LGBT rămân în urma altor ţări dezvoltate. 

Decizia Universităţii Ochanomizu din Tokyo este „probabil fără precedent” în Japonia, a declarat pentru France Presse un responsabil al Ministerului Educaţiei, dar fără a confirma dacă este o premieră naţională, transmite şi agerpres.


Citeşte şi: În ciuda procedurii de infringement, Polonia nu renunţă la reforma judiciară (AFP)

„Este de dorit ca un număr mai mare de universităţi să ia decizii pentru o mai bună înţelegere a nevoilor minorităţilor sexuale, chiar dacă o astfel de decizie aparţine fiecărei universităţi”, a adăugat el.

„Este important să creăm un mediu în care societatea în ansamblu acceptă diversitatea şi se arată înţelegătoare faţă de persoanele transgender”, a reacţionat la rândul său într-o conferinţă de presă ministrul educaţiei, Yoshimasa Hayashi.

Această măsură va intra în vigoare în aprilie 2020 şi va viza viitorii studenţi născuţi bărbaţi, dar care se identifică drept femei, a precizat un purtător de cuvânt al Universităţii Ochanomizu.

Akane Tsunashima, secretar general al Alianţei japoneze pentru legislaţia LGBT, a salutat iniţiativa ca „o evoluţie pozitivă spre un mediu general de acceptare în universităţi a minorităţilor sexuale aşa cum sunt ele”.

Universitatea Ochanomizu, care în 1875 a fost prima instituţie de învăţământ superior rezervată femeilor, va organiza în curând o conferinţă de presă pentru a explica contextul şi detaliile deciziei, a adăugat purtătorul de cuvânt al acestei instituţii.

În ultimii ani în Japonia au fost luate diferite dispoziţii pentru a răspunde mai bine dificultăţilor cu care se pot confrunta adolescenţii şi studenţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali n.r.).

Citeşte şi:  Japonia cumpără de la americani două radare ultraperformante

În 2015, Ministerul Educaţiei a cerut municipalităţilor să depună eforturi pentru rezolvarea, printre altele, a unor probleme legate de uniformele şcolare, toalete şi vestiare.

Aproximativ 8% dintre japonezi ar fi LGBT, potrivit Institutului de cercetări LGBT din Japonia, dar cea mai mare parte dintre aceştia nu îndrăznesc să discute despre identitatea lor sexuală cu familiile lor şi chiar mai puţin cu colegii. Numai 13% se confesează celor mai apropiaţi prieteni.

De asemenea, legislaţia japoneză nu permite căsătoria între două persoane de acelaşi sex, chiar dacă unele autorităţi locale eliberează un certificat pentru a facilita procedurile administrative ale cuplurilor de homosexuali.

Japonezii transsexuali se confruntă de asemenea cu obstacole serioase în schimbarea sexului atribuit la naştere pe documentele de stare civilă.