DISTRIBUIȚI

Uzbekistanul a anunţat joi că vrea să suprime vizele pentru cetăţenii chinezi, în cadrul politicii sale menite să atragă mai mulţi turişti străini în această ţară foarte închisă, o premieră în Asia Centrală, informează AFP, potrivit agerpres.

Cetăţenii chinezi, inclusiv cei care locuiesc în Hong Kong, vor putea să se afle fără vize timp de şapte zile în Uzbekistan, începând cu 1 ianuarie 2020, potrivit unui decret semnat de preşedintele uzbec Şavkat Mirzioev.


Citește și : Administraţia Trump doreşte ‘progrese substanţiale’ în negocierile comerciale cu China (Mnuchin)

Uzbekistanul, care nu are o frontieră comună cu China, a devenit prima dintre cele cinci foste republici sovietice din Asia Centrală care suprimă vizele pentru cetăţenii chinezi.

Chiar dacă Beijingul este principalul partener al regiunii în domeniul comercial, el s-a confruntat adesea cu acuzaţii conform cărora încearcă să-şi domine vecinii, mai slabi economic, prin împrumuturi bancare şi investiţii strategice.

Uzbekistanul a făcut din dezvoltarea turismului o prioritate, pentru a-şi reduce dependenţa de extracţia de aur şi de producţia de bumbac. Potrivit Comitetului pentru Turism din Uzbekistan, circa 5,3 milioane de turişti au vizitat această ţară în 2018, de două ori mai mulţi decât în 2017.

Noul preşedinte uzbec Şavkat Mirzioev a adoptat mai multe măsuri de deschidere, în special în plan economic, după ce a ajuns la putere în 2016, în urma decesului lui Islam Karimov, care a fost preşedinte din 1991, de la proclamarea independenţei acestei ţări.

Citește și : Lula da Silva: ‘Bolsonaro nu face nimic, el distruge’

În februarie, Uzbekistanul a suprimat vizele pentru cetăţenii din 45 de ţări pentru sejururi mai mici de 30 de zile. Această măsură se aplică aproape tuturor ţărilor europene, Australiei şi Canadei.

Punct de trecere pe Drumul Mătăsii timp de secole, Uzbekistanul le oferă turiştilor mai multe oraşe cu edificii istorice renumite, printre care şi oraşul Samarkand (sud), inclus din 2001 în Patrimoniul Mondial al Umanităţii.