DISTRIBUIȚI
WordPress.com

Rusia nu va acorda în mod unilateral SUA garanţii privind neamestecul în alegeri, a declarat luni reprezentantul special al preşedintelui rus pentru cooperarea internaţională în domeniul securităţii informaţiilor, Andrei Kruţkih, ambasador cu însărcinări speciale, citat de agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti, potrivit agerpres.

Anterior, ambasadorul SUA la Moscova, Jon Huntsman, a declarat că Washingtonul este pregătit să revină la dialogul bilateral privind securitatea informatică dacă Moscova oferă garanţii că nu va interveni în alegerile pentru Congresul SUA.


Citeşte şi: ‘CAVIARgate’, scandalul de corupţie care dă peste cap APCE

‘Dacă el se aşteaptă în mod serios la garanţii în acest sens din partea noastră, a greşit ţara’, a declarat Kruţkih într-un interviu apărut luni în cotidianul economic Kommersant, subliniind că Moscova nu va face declaraţii şi nu va acorda garanţii în mod unilateral.

Mai mult, nici ‘nu intenţionăm să ne asumăm vinovăţia pentru anumite incidente ce îi sunt atribuite Rusiei’, a adăugat diplomatul rus.

Rusia a subliniat în mod repetat că nu intenţionează să intervină în alegerile din Statele Unite, a afirmat Kruţkih, adăugând că ‘potrivit mass-media americane, SUA însele au intervenit de cel puţin 85 de ori în afacerile externe ale altor ţări’. ‘Şi în procesele politice din ţara noastră s-au implicat’, a spus el, conform media citate.

Moscova poate să convină cu Washingtonul doar asupra unor garanţii reciproce şi asupra unor reguli comune de conduită, aşa cum propune de mai mulţi ani Rusia. ‘Nu ne vom conforma unor cereri ultimative şi nu vom oferi garanţii unilaterale’, a reiterat diplomatul rus.

Citeşte şi: Un candidat la alegerile prezidenţiale din Mexic cere ‘să li se taie mâinile’ hoţilor

Vladimir Vasiliev, cercetător principal la Institutul pentru SUA şi Canada de pe lângă Academia de Ştiinţe a Rusiei, a apreciat că, în opinia sa, Washingtonul doreşte ca Rusia să se ‘căiască’ pentru presupusa ingerinţă în alegerile americane din 2016.

Rusia face în prezent obiectul unor anchete în SUA privind presupusul său amestec în campania electorală din 2016 în favoarea miliardarului Donald Trump, ceea ce a dus la adâncirea crizei din relaţiile bilaterale, aflate la cel mai scăzut nivel după încheierea ‘războiului rece’.