DISTRIBUIȚI
wsj

Capitala Praga şi Ministerul Muncii din Cehia au anunţat că s-au confruntat cu atacuri cibernetice asupra sistemelor de poştă electronică, dar deşi a spus că atacul a fost amplu, primarul Pragăi a adăugat că daunele au fost limitate, relatează vineri Reuters, potrivit agerpres.

„A avut loc un atac cibernetic masiv asupra sistemelor serviciului public. Serverele oraşului au supravieţuit atacului (…). A fost instalat un patch de securitate la sistemul de e-mail”, a scris primarul Zdenek Hrib joi noapte pe Twitter.


Citeşte şi: Vaticanul vrea SĂ DESCHIDĂ catacomba Commodilla

Vineri dimineaţă, el a spus că e-mailurile primăriei erau funcţionale şi că nu a fost nevoie să se recupereze date după copiile din sistemele de rezervă.

Ministrul ceh al muncii, Jana Malacova, a declarat pentru site-ul de ştiri Seznam Zpravy că ministerul ei a fost de asemenea atacat, fără a oferi alte detalii.

Agenţia Naţională de Securitate Cibernetică şi Informatică (NUKIB) a anunţat că furnizează asistenţă instituţiilor atacate. Nu a existat încă un indiciu în legătură cu cine a comis atacurile cibernetice.

„NUKIB, împreună cu alţi parteneri, inclusiv unitatea de combatere a criminalităţii organizate din cadrul poliţiei, ajută instituţiile vizate să rezolve situaţia şi să reducă la minimum pagubele”, a precizat agenţia într-un comunicat.

Citeşte şi: Avertismentele de tsunami de pe coastele Pacificului au fost ridicate

Ea nu a dorit să comenteze mai mult în legătură cu amploarea incidentului sau să specifice ce organizaţii au fost atacate.

Atacurile cibernetice survin după mai multe încercări de piratare a unor organizaţii de stat din Cehia anul trecut, printre care aeroportul din Praga sau spitale.

Ministerul Muncii joacă un rol cheie în acordarea de asistenţă persoanelor afectate de pandemia de coronavirus, în contextul în care distribuie ajutoare în valoare de miliarde de coroane.