DISTRIBUIȚI
Twitter

Sosirea recentă a unui val de praf saharian în Franţa a provocat o creştere uşoară a concentraţiei unui element radioactiv în aer, potrivit unor măsurători ale căror rezultate au fost dezvăluite joi de Institutul de Radioprotecţie şi Siguranţă Nucleară (IRSN) din această ţară, informează AFP, potrivit agerpres.

Acest institut public francez a publicat rezultatele măsurătorilor de Cesiu-137, efectuate la începutul lunii februarie în unele dintre staţiile sale de măsurare a calităţii aerului, răspândite în întreaga ţară.


Citește și : Suedia recomandă vaccinul AstraZeneca şi pentru oamenii în vârstă

„Am observat că activităţile volumetrice ale izotopului Cs-137 în aer sunt, la mai multe staţii, superioare cu un factor de multiplicare cuprins între 1,2 şi 11 în raport cu media activităţilor măsurate în februarie 2019 şi 2020”, au precizat reprezentanţii institutului într-un raport informativ.

Cea mai mare creştere a fost detectată la staţia amenajată în Pic du Midi de Bigorre, o localitate din Hautes-Pyrenees, un departament din sud-vestul Franţei.

Aceste concentraţii sunt totuşi mai mici decât cele măsurate cu ocazia unui episod similar care s-a produs în februarie 2004 şi decât cele detectate după accidentele de la Fukushima (2011) şi Cernobîl (1986). „Impactul dozimetric al acestui episod este neglijabil”, au subliniat specialiştii de la IRSN.

„Ca toate solurile din emisfera nordică, cele din Sahara sunt marcate de depuneri provenite din toate testele nucleare atmosferice efectuate în anii 1960”, au explicat experţii francezi.

Citește și : UE ar trebui să-şi vaccineze toţi cetăţenii până la sfârşitul verii

Marile puteri ale lumii obişnuiau pe atunci să detoneze bombe atomice în atmosferă în scopuri experimentale. Franţa a realizat la rândul ei patru astfel de detonări în Sahara.

„La începutul lunii februarie 2021, condiţii propice formării unui nor de praf deşertic s-au produs în Sahara. Ele au permis plasarea în suspensie a unor particule de sol care conţineau Cs-137”, au explicat specialiştii de la IRSN.