DISTRIBUIȚI
Reuters

Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a cerut luni îngheţarea fondurilor europene pentru Republica Cehă, după ce Comisia Europeană a estimat că premierul ceh Andrej Babis se află în conflict de interese pentru că o companie aflată sub controlul său a accesat fonduri europene, transmite potrivit agerpres.

”Concluzia finală şi publică a Comisiei este că Andrej Babis a încălcat atât legislaţia UE cât şi legislaţia cehă. Prin neevitarea şi nesancţionarea conflictelor de interese ale premierului, Republica Cehă încalcă legislaţia UE şi condiţionalitatea pentru protejarea bugetului UE”, scrie într-un comunicat preşedinta comisiei de control bugetar a Parlamentului European, Monika Hohlmeier, membră a PPE, citată de agenţia EFE şi care a semnat textul în numele acestei formaţiuni europene.


Citeşte şi: RENUNŢAŢI la distanțarea socială în iunie pentru a oferi oamenilor control asupra vieții lor, cer oamenii de știință – Black News

Popularii europeni cer de fapt să se aplice pentru prima dată noul mecanism european care permite suspendarea accesării fondurilor europene în cazul unui stat membru când Comisia Europeană consideră că acesta încalcă statul de drept şi astfel ar fi afectat bugetul comunitar, mecanism examinat în prezent de Curtea de Justiţie a UE în urma sesizărilor formulate de Polonia şi Ungaria.

Însă Bruxellesul a semnalat că va analiza posibile încălcări şi înainte ca instanţa europeană să se pronunţe.

Comisia Europeană a publicat vineri un raport final al unui audit desfăşurat în anul 2019, conform căruia a existat un conflict de interese în accesarea fondurilor europene de către Agrofert, un holding agroindustrial controlat de premierul ceh.

Autorii auditului consideră că, deşi în 2017 îşi transferase acţiunile deţinute în acest grup către două fonduri de investiţii, Babis avea o putere totală asupra Agrofert, aşadar prin încălcarea reglementărilor cehe şi comunitare privind conflictele de interese acest holding a accesat ”ilegal” fonduri europene începând cu anul 2017 şi trebuie astfel să restituie 10,96 milioane de euro.

Citeşte şi: UE îşi deschide porţile pentru americanii vaccinaţi – Black News

Andrej Babis, care înainte de a fi prim-ministru a fost ministru de finanţe (2014-2017), era ”implicat activ” în gestionarea fondurilor europene în Cehia, iar exercitarea ”obiectivă şi imparţială” a atribuţiilor sale ”a fost compromisă” de implicarea în decizii care priveau de asemenea Agrofert, mai motivează autorii raportului european.

Grupul PPE din Parlamentul European mai cere Comisiei Europene să continue examinarea folosirii necorespunzătoare a fondurilor europene în beneficiul premierului ceh, a neglijenţei administraţiei cehe şi inacţiunii sistemului judiciar ceh, mai scrie eurodeputata PPE în comunicatul său.