DISTRIBUIȚI

Circa 900 de persoane au fost evacuate din localitatea turistică Machu Picchu Pueblo din Peru, aflat în apropierea celebrului sit incaş, din cauza ploilor şi inundaţiilor care au dus la dispariţia unei persoane şi au provocat distrugerea locuinţelor, a precizat luni Ministerul Turismului, informează AFP, potrivit agrepres.

”Până în prezent, în colaborare cu companiile Inka Rail şi Peru Rail, (am reuşit) să transferăm 889 de turişti din Machu Picchu Pueblo la Ollantaytambo”, după ce ambele situri au rămas izolate în urma revărsării unui râu, vineri, a precizat ministerul într-un comunicat.


Citeşte şi: SUA pun în stare de alertă 8.500 de militari – Black News

O persoană a fost rănită, o alta este dată dispărută, iar mai multe clădiri, precum şi şinele de cale ferată au fost avariate. Persoana dispărută nu fusese încă localizată luni, potrivit autorităţilor locale.

În paralel, accesul în satele din jurul Machu Picchu a fost blocat luni de proteste ale agricultorilor, care revendică în principal demisia ministrului Agriculturii, Victor Maita, potrivit publicaţiei La Republica.

Manifestaţia a blocat de asemenea accesul la calea ferată spre Machu Picchu, utilizată pentru urgenţele legate de inundaţii.

Această cale ferată este principala cale de acces în cetatea incaşă dinspre Cusco – fosta capitală a imperiului incaş.

Citeşte şi: Occidentul ameninţă Rusia cu consecinţe ‘grave’ – Black News

Din cauza pagubelor provocate de ploi pe calea ferată, se preconizează ca transportul feroviar pentru turişti să fie suspendat până pe 27 ianuarie, a indicat Peru Rail.

Circa 447.800 de persoane au vizitat ansamblul istoric Machu Picchu în 2021, în comparaţie cu 1,5 milioane înainte de pandemie.