DISTRIBUIȚI

Gambia a înregistrat în luna iulie cele mai grave inundaţii „din aproape jumătate de secol”, care au provocat moartea a 11 persoane şi strămutarea altor peste 5.000, a anunţat joi într-un raport Agenţia naţională de gestionare a dezastrelor din această mică ţară din Africa de Vest, relatează AFP, potrivit agerpres.

Inundaţiile în urma ploilor abundente înregistrate în 30 şi 31 iulie în Gambia au „afectat direct” cel puţin 40.000 de persoane, inclusiv peste 8.000 de copii cu vârsta sub cinci ani.


Citeşte şi: Bărbatul căutat de tot FBI-ul a fost UCIS într-un lan de porumb – Black News

Însă, fără îndoială, inundaţiile au avut un impact asupra a sute de mii de persoane, se arată în raport.

Potrivit departamentului de resurse hidrice, în capitala Banjul au căzut în două zile 276 de milimetri de ploaie.

„Construcţiile din suburbii au fost cele mai afectate”, a spus agenţia, adăugând că 11 persoane şi-au pierdut viaţa şi 5.407 au fost strămutate.

„Sute de case au fost avariate total sau parţial şi nu mai pot fi locuite fără riscuri”, a adăugat ea.

„Ultimele inundaţii istorice datează din 1948”, a precizat agenţia. Inundaţii semnificative au avut loc în 1988, 1999, 2002, 2010, 2020 şi 2022.

„Acest lucru arată că frecvenţa viiturilor şi a şocurilor legate de climă devine din ce în ce mai persistentă”, a precizat agenţia.

Citeşte şi: Cercetătorii italieni au creat un vaccin anti-cancer ‘foarte promiţător’ – Black News

În zona capitalei Banjul, sute de puncte de apă şi mii de instalaţii de canalizare au fost afectate de inundaţii, iar în tot oraşul apa are o culoare „galbenă-verzuie şi emană un miros urât”.

Numeroase cazuri de diaree şi erupţii cutanate au fost raportate în cartierul Tobacco Road şi, potrivit agenţiei, există un risc „foarte mare” de apariţie a bolilor transmise prin apă.

Apele stagnante au atras şi reptile în unele cartiere, „expunând populaţia la pericol”.