DISTRIBUIȚI

Locuitorii unui oraş din China au fost evacuaţi vineri cu ajutorul unui ponton mobil, în timp ce numeroase localităţi din centrul ţării sunt în continuare înconjurate de ape în urma ploilor devastatoare care au provocat moartea a cel puţin 33 de persoane, relatează AFP, potrivit agerpres.

Henan, a treia cea mai populată provincie din China, cu aproape 100 de milioane de locuitori, a fost afectată în ultimele zile de cantităţi record de precipitaţii, care au transformat străzile în torenţi de noroi.


Citește și : Boris Johnson presează UE să analizeze ‘cu seriozitate’ propunerile sale privind Irlanda de Nord

Zhengzhou, capitala provinciei, a fost deosebit de afectată, până la punctul în care, marţi, un tren de metrou a fost înghiţit de ape, eveniment care a provocat moartea a 12 persoane.

În metropola cu 10 milioane de locuitori, pompierii şi salvatorii au intervenit vineri cu pompe uriaşe pentru a elimina cantităţile mari de apă acumulate pe străzi.

Agenţi de poliţie au fost poziţionaţi lângă intrările într-un tunel unde numeroase maşini au fost surprinse marţi de apele în creştere. Forţele de ordine interzic persoanelor aflate la faţa locului şi jurnaliştilor să facă fotografii şi să filmeze, notează AFP. Corpurile persoanelor decedate este posibil să se afle în continuare în interiorul vehiculelor scufundate.

Ploile abundente care au căzut în cursul nopţii au provocat inundaţii şi la nord de această provincie. La 90 de kilometri de Zhengzhou, oraşul Xinxiang şi zonele sale adiacente sunt rupte de lume după ce râul Wei a ieşit din matcă, potrivit televiziunii publice CCTV.

În imaginile surprinse pot fi văzuţi salvatori care folosesc un ponton mobil pentru evacuarea locuitorilor. Numeroase terenuri agricole au fost inundate şi în unele zone doar vârfurile copacilor mai pot fi văzute în mijlocul apelor.

Schimbările climatice sunt considerate cauza celor mai grave intemperii care au afectat regiunea de la debutul înregistrărilor datelor meteorologice, în urmă cu 60 de ani.

Citește și : Rusia a testat DECONECTAREA de la internetul global

China monitorizează, de asemenea, înaintarea taifunului In-fa, în estul ţării, însoţit de ploi torenţiale şi viteze ale vântului de peste 130 km/h, conform datelor meteorologice.

In-fa este prognozat să atingă sâmbătă regiunea Shanghai, cu zeci de milioane de locuitori.