DISTRIBUIȚI
Europa Libera

Postul public de televiziune rus Rossia1 a acuzat duminică Marea Britanie de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în sudul Angliei ca parte a unei operaţiuni speciale menite să împiedice organizarea de către Rusia a Campionatului Mondial de Fotbal în vara acestui an, relatează luni Reuters, potrivit agerpres.

Serghei Skripal (66 de ani) – un fost colonel din serviciile secrete ruse care a fost întemniţat în 2006, în Rusia, pentru acuzaţii de spionaj în favoarea Marii Britanii – şi fiica sa Iulia (33 de ani) au fost găsiţi, la 4 martie, în stare de inconştienţă pe o bancă din apropierea unui centru comercial din oraşul Salisbury, în sudul Angliei. De atunci, ei se află spitalizaţi în stare foarte gravă.


Citeşte şi: ALERTĂ! Campionatul de fotbal din Grecia a fost SUSPENDAT pe termen nelimitat! Patronul lui PAOK va fi arestat!

Premierul britanic Theresa May urmează să prezideze luni o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate pentru a analiza evoluţia cazului legat de presupusa otrăvire a lui Serghei Skripal.

Tom Tugendhat, preşedintele Comisiei pentru relaţii externe din parlamentul britanic, a declarat luni că atacul cu agent neurotoxic împotriva fostului spion rus seamănă cu o tentativă de asasinare organizată de un stat şi că se aşteaptă ca Moscova să fie învinuită în acest caz.

Rusia a respins în mod repetat acuzaţiile privind implicarea sa în acest caz şi a denunţat o ‘pură propagandă’.

Postul public de televiziune rus Rossia1 a mers chiar mai departe şi a acuzat duminică seara, în cadrul programului său săptămânal de ştiri ‘Vesti Nedeli’, Marea Britanie pentru otrăvirea fostului agent rus.

‘Au încercat să arunce vina pe Rusia, însă, dacă staţi să vă gândiţi, otrăvirea fostului colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), este numai în avantajul britanicilor’, a declarat moderatorul Dmitri Kiseliov.

Citeşte şi: Un avion de pasageri s-a prăbuşit pe aeroportul din Kathmandu

‘Ca sursă, Skripal era nefolositor şi prezenta puţin interes. Însă, ca victimă a otrăvirii, el este foarte util. De ce să nu fi fost otrăvit? Nu este mare lucru. Şi, împreună cu fiica sa, pentru a sensibiliza şi mai mult publicul’, a mai spus el.

Dmitri Kiseliov, a cărui carieră în televiziune a fost sprijinită de preşedintele Vladimir Putin, a mai spus că otrăvirea lui Skripal a deschis multe ‘posibilităţi’ Marii Britanii, inclusiv organizarea unui boicot internaţional al Campionatului Mondial de Fotbal, găzduit în această vară de Rusia.

‘O operaţiune specială excelentă’, a mai spus Kiseliov. ‘Skripal este material ieftin de care te poţi lipsi’, a adăugat moderatorul rus.