DISTRIBUIȚI
Reuters

Un post public rus de televiziune pro-Kremlin a lansat o emisiune săptămânală consacrată preşedintelui Vladimir Putin, a cărui popularitate este în scădere după ce a anunţat în această vară un proiect de reformă ce prevede majorarea vârstei de pensionare, relatează AFP, potrivit agerpres.

Duminică seară, telespectatorii televiziunii Rossia 1 au putut să îl vadă pe şeful statului rus – la putere din 1999 – cum culege ciuperci în Siberia sau cum stă de vorbă cu mineri şi elevi.


Citește și : Armata ucraineană lansează exerciţii militare comune cu SUA și NATO

Deşi Vladimir Putin este deja omniprezent pe posturile de televiziune oficiale, emisiunea ‘Moscova. Kremlin. Putin’ propune un format nou pentru punerea în scenă a preşedintelui.

„Este vorba de un proiect (al companiei audiovizuale publice) VGTRK, nu al Kremlinului”, a reacţionat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, pe subiectul emisiunii.

„Este important pentru noi ca informaţiile în legătură cu preşedintele şi agenda sa să fie arătate corect şi fără dezinformări”, a adăugat el, precizând că Vladimir Putin nu va participa personal la acest program.

Peskov a participat el însuşi la prima emisiune difuzată duminică.

„Putin nu doar că iubeşte copiii, el îi iubeşte pe oameni în general. Este o persoane foarte umană”, a afirmat Peskov, la microfonul prezentatorului pro-Kremlin Vladimir Soloviev.

Cea mai mare parte a programului a fost consacrată sprijinirii poziţiei preşedintelui în legătură cu proiectul reformei pensiilor, anunţată în iunie şi care a declanşat manifestaţii cu zeci de mii persoane.

Citește și : 200 de personalităţi lansează un apel public pentru salvarea planetei

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a propus majorarea vârstei de pensionare pentru femei de la 55 de ani în prezent la 60 de ani (comparativ cu 63 de ani în textul iniţial). Majorarea vârstei de pensionare pentru bărbaţi rămâne la 65 de ani, comparativ cu 60 de ani în prezent.

Duminică, în ciuda concesiilor Kremlinului, mii de ruşi au ieşit din nou în stradă pentru a protesta împotriva proiectului de reformă.

Cota de popularitate a preşedintelui rus, care s-a pronunţat anterior împotriva unei majorări a vârstei de ieşire la pensie, a scăzut în iunie la 64%, comparativ cu 80% în mai, conform institutului de sondare a opiniei publice VTsIOM.