DISTRIBUIȚI
epa

Postul german de radio Deutsche Welle (DW) a început să producă conţinut editorial în limba ungară pentru prima dată în ultimele decenii, pe fondul temerilor legate de reducerea pluralismului media şi de limitarea libertăţii presei în Ungaria, transmite Reuters, scrie agerpres

Decizia intervine la câteva luni după ce Radio Free Europe/Radio Liberty, post susţinut de SUA cu un rol esenţial în căderea Cortinei de Fier, şi-a reluat emisiunile în limba ungară.


Citește și : Rusia măreşte amenzile pentru protestatari

”Vedem că diversitatea media şi libertatea presei se înrăutăţesc mereu în Ungaria”, a afirmat directorul general al DW, Peter Limbourg.

Guvernul de centru-dreapta ungar, condus de Viktor Orban, a fost criticat de organizaţiile pentru drepturile omului pentru poziţia adoptată faţă de media.

În ultimii şapte ani, Ungaria a căzut 33 de locuri în clasamentul privind libertatea presei realizat de organizaţia ‘Reporteri Fără Frontiere’. În această lună, Klubradio, ultimul post de radio favorabil opoziţiei ungare, şi-a încetat activitatea după ce şi-a pierdut licenţa de emisie.

Decizia luată de postul Deutsche Welle a fost criticată de Budapesta. ”DW este profund părtinitor şi alimentează de ani întregi o Orbanofobie iraţională. Dacă asta numiţi media în ‘serviciul public’ german, atunci suntem profund îngrijoraţi de pluralismul media în Germania”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, într-un mesaj pe e-mail.

Citește și : Paşapoartele britanicilor rezidenţi în UE NU trebuie ştampilate la reintrarea în Schengen

Timp de decenii, Deutsche Welle a produs conţinut pentru alte ţări europene, precum Bulgaria, Polonia şi România, dar emisia în limba ungară s-a oprit în 2000, la 11 ani după căderea regimurilor comuniste din Europa Centrală şi de Est.

BBC World Service şi Radio France International şi-au închis şi ele emisia către regiune după încheierea Războiului Rece.