DISTRIBUIȚI
freeely.ru

Un activist vietnamez, deja condamnat în urmă cu câteva săptămâni la patru ani de închisoare, a primit vineri o nouă condamnare la cinci ani de închisoare pentru că a postat pe Facebook articole şi videoclipuri critice la adresa regimului comunist de la Hanoi, relatează AFP, potrivit agerpres.

La sfârşitul unui proces de jumătate de zi desfăşurat în provincia Bac Ninh (nord), Do Cong Duong, în vârstă de 54 de ani, a fost condamnat pentru ‘încălcarea libertăţilor democratice’, a declarat avocatul său, Ha Huy Son.


Citeşte şi: Un avion de pasageri indian a lovit la decolare zidul unui aeroport – FOTO/VIDEO

În cursul audierii, clientul meu ‘a explicat că luptă împotriva corupţiei şi a nedreptăţii (dar) a declarat că nu a făcut nimic împotriva partidului sau a statului’, a adăugat avocatul bărbatului.

Do Cong Duong a publicat mai multe articole despre drepturile funciare în Vietnam, un subiect controversat în această ţară în care familiile sărace sunt victime ale dezvoltării economice rapide şi ale urbanizării galopante.

Luna trecută, el a fost deja condamnat la patru ani de închisoare pentru filmarea unor evacuări forţate. El va trebui să ispăşească în total o pedeapsă de nouă ani de închisoare.

Citeşte şi: Regatul Unit legalizează canabisul medicinal

Vietnamul, care nu are mass-media independente, a adoptat o lege nouă privind securitatea cibernetică care limitează şi mai mult libertatea de exprimare. Textul, care va intra în vigoare în ianuarie 2019, impune ca platformele web să elimine orice comentariu considerat o ameninţare la adresa ‘securităţii naţionale’ şi să stocheze informaţiile personale şi datele utilizatorilor.

Mai mult de 50 de activişti au fost închişi anul acesta de regimul comunist, dominat de conservatori din 2016.