DISTRIBUIȚI
Reuters/Twitter/Radio Pakistan

Pakistanul va elibera vineri un pilot indian pe care l-a capturat miercuri, gestul Islamabadului având drept scop de a marca o detensionare a situaţiei după zile de confruntări între cele două ţări rivale şi puteri nucleare, relatează DPA şi AFP, potrivit agerpres.

Potrivit media şi unor oficiali, pilotul, care a fost capturat după ce avionul său a căzut în Kashmirul pakistanez, va fi predat autorităţilor indiene la punctul de trecere a frontierei Wagah, situat între marile oraşe Lahore (Pakistan) şi Amritsar (India).


Citește și : Opoziţia israeliană îi cere demisia lui Netanyahu: „Spectacolul s-a terminat. Naţiunea nu vrea o conducere coruptă”

Premierul pakistanez Imran Khan a anunţat joi că pilotul indian va fi eliberat ca ”un gest de pace’ faţă de India”. Anunţul său survine după ce mai multe ţări, inclusiv SUA şi China, au făcut apel la India şi Pakistan să întreprindă paşi în direcţia dezamorsării situaţiei tensionate. Cu toate acestea, ”dorinţa noastră de detensionare (a situaţiei) nu trebuie interpretată drept o slăbiciune” de către premierul indian Narendra Modi, a avertizat Imran Khan.

Un avion de luptă indian a intrat marţi în spaţiul aerian pakistanez şi a atacat o tabără a unei presupuse grupări teroriste, aceasta fiind prima acţiune de pătrundere a Indiei pe teritoriul Pakistanului începând din 1971.

India a afirmat că a ucis un mare număr de militanţi ai grupării Jaish-e-Mohammed, acuzată de comiterea unui atentat sângeros cu maşină-capcană în Kashmirul indian pe 14 februarie. Bombe pakistaneze şi indiene au căzut în munţi, fără să se înregistreze victime.

Citeşte şi: Mexicul aprobă crearea unei Gărzi Naţionale împotriva narcotraficanţilor

Miercuri, Pakistanul a anunţat că a doborât două avioane indiene când aparatele au încercat să pătrundă în spaţiul aerian pakistanez şi că a arestat un pilot.

Oficiali ai armatei indiene au afirmat la rândul lor că doar un avion indian a fost doborât şi că un avion pakistanez F-16 a fost de asemenea doborât de către forţele aeriene indiene.