DISTRIBUIȚI
dpa

Un amplu atac cibernetic a vizat instalaţii portuare în cel puţin trei ţări europene – Germania, Ţările de Jos şi Belgia -, iar Parchetul din oraşul belgian Anvers a deschis o anchetă, au anunţat joi surse concordante, informează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit unui broker specializat din Rotterdam (Ţările de Jos), atacul informatic a vizat terminale petroliere, ceea ce perturbă livrările energetice din mai multe mari porturi.


Citeşte şi: Sean Penn spune că ‘genele de lașitate’ i-au determinat pe bărbați să ‘renunțe la blugi pentru o fustă’ – Black News

Agenţia de cooperare poliţienească Europol a anunţat la rândul său că şi-a oferit ajutorul „autorităţilor germane” cu privire la atacul cibernetic. Acesta ar fi vizat instalaţii din portul Hamburg.

Potrivit cotidianului belgian De Morgen, cel puţin şase terminale petroliere au fost vizate în Ţările de Jos şi în Belgia în ultimele 24 de ore.

Conform aceleiaşi surse, atacul cibernetic a vizat în special instalaţiile operatorilor Evos (la Terneuzen, în Ţările de Jos), Oitlanking şi Sea-Tank, filială a grupului SEA-invest cu sediul în Ghent (nord-vestul Belgiei).

În Belgia, porturile din Ghent şi Anvers au suferit perturbări în activităţile lor, ceea ce a determinat justiţia belgiană să declanşeze o anchetă. „Pot confirma” deschiderea anchetei, a declarat succint Kristof Aerts, purtătorul de cuvânt al Parchetului de la Anvers, contactat de AFP.

Citeşte şi: Casa Albă NU va mai califica drept IMINENTĂ o invazie rusă în Ucraina – Black News

Un responsabil al firmei de brokeraj Riverlake din Rotterdam (primul port de mărfuri din Europa, devansând Anvers şi Hamburg) a vorbit despre o piratare de softuri ce împiedică descărcarea barjelor petroliere. „A avut loc un atac cibernetic la mai multe terminale, dintre care unele au fost perturbate. Softul lor a fost piratat şi ei nu pot să descarce barjele. Pe scurt, sistemul operaţional este în pană”, a declarat acest broker, Jelle Vreeman.

În Belgia, Parchetul din Anvers a încredinţat ancheta unei celule a poliţiei federale specializată în criminalitate cibernetică.