DISTRIBUIȚI

Ministrul de externe al Portugaliei, Augusto Santos Silva, a declarat că ar dori ca preşedinţia portugheză a Consiliului Uniunii Europene să fie ţinută minte ca ”una care a reechilibrat relaţia cu Asia”, a relatat joi euractiv.com, potrivit agerpres.

Preşedinţia portugheză a Consiliului UE (care se încheie la 30 iunie) ”cel puţin a încercat să extindă perspectiva europeană, concentrându-se nu doar pe partenerii atlantici tradiţionali, ci şi pe zone mai strategice”, a spus Santos Silva în încheierea conferinţei ‘Europa ca actor global’, organizată Centrul de studii internaţionale ISCTE şi Observatorul de relaţii externe al Universităţii autonome din Lisabona.


Citește și: Joe Biden salută o ‘zi mare’ în lupta împotriva pandemiei

Acest lucru explică de ce una dintre priorităţile preşedinţiei portugheze a Consiliului UE este aceea de ‘a redirecţiona atenţia Europei către altă parte a lumii”, a spus şeful diplomaţiei de la Lisabona.

”Nu acordăm atenţie suficientă unui jucător-cheie, India”, a spus el, explicând că regiunea indo-pacifică are ”foarte mare nevoie” de relaţii consolidate cu Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, Augusto Santos Silva a subliniat că Brexitul ‘a dat noi responsabilităţi Portugaliei, care de asemenea are legături istorice şi contemporane cu India”.

În acelaşi timp, Brexitul a schimbat relaţia cu Atlanticul de Nord, care nu mai este una bilaterală (UE-SUA), ci ”un triunghi” UE-SUA-Regatul Unit.

Silva a adăugat că Uniunea Europeană monitorizează situaţia post-Brexit din Irlanda de Nord. ”Avem nevoie de o nouă relaţie cu Regatul Unit”, a spus el, recunoscând că ”unii europeni încă nu cred că Regatul Unit a plecat”.

Citește și: Israelul face un pas înapoi și anunță că NU a invadat Gaza

Relaţiile dintre Londra şi Uniunea Europeană au fost afectate grav de decizia britanică de a părăsi piaţa unică europeană, măsură oficială de la 31 ianuarie 2020, dar devenită efectivă doar de la începutul acestui an. Într-o încercare de reducere a tensiunilor, Londra a extins unilateral perioada de graţie pentru controalele asupra importurilor de produse alimentare din Marea Britanie în provincia Irlanda de Nord, o decizie criticată de Bruxelles, care a acuzat britanicii de încălcarea Protocolului privind Irlanda de Nord inclus în Acordul de retragere a Regatului Unit din UE.

Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord sunt guvernate de Protocolul privind Irlanda de Nord din Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, cunoscut şi ca acordul Brexit. Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare, din 1998, şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în interiorul pieţei unice a UE.