DISTRIBUIȚI

Portugalia, care s-a confruntat luna trecută cu o agravare a secetei, va fi afectată începând de vineri de un nou val de căldură, care le-a determinat pe autorităţile de la Lisabona să se pregătească pentru riscuri de declanşare a unor incendii de vegetaţie, informează AFP, potrivit agerpres.   

„Guvernul va emite o declaraţie de alertă ce vizează limitarea oricărei activităţi care ar putea să pună populaţiile în pericol”, a anunţat joi ministrul portughez de Interne, Jose Luis Carneiro, la finalul unei întruniri la care au participat principalii reprezentanţi din domeniul protecţiei civile.


Citește și : Boris Johnson DEMISIONEAZĂ din funcţia de prim-ministru şi de lider al Partidului Conservator

Acest nivel de alertă va permite, de asemenea, „mobilizarea mijloacelor necesare pentru efortul pe care următoarele zile îl vor impune”, a adăugat el.

Institutul meteorologic portughez (IPMA) a prognozat până joia viitoare „o vreme caldă persistentă, care ar trebui să provoace un val de căldură în numeroase regiuni”.

În regiunile cele mai îndepărtate de litoral, în sudul ţării şi în văile fluviilor Tajo şi Duero, temperaturile vor depăşi pragul de 40 de grade Celsius începând de vineri, putând uneori să atingă valoarea de 42 de grade Celsius, a precizat IPMA într-un comunicat.

„Prognozăm un val de căldură cu temperaturi mult peste medie şi într-o manieră destul de prelungită”, a subliniat Jorge Ponte, meteorolog în cadrul IPMA. „Anumite recorduri ar putea fi doborâte” la începutul săptămânii viitoare, a adăugat el.

Citește și : Şefa guvernului neozeelandez critică ‘eşecul’ ONU în a împiedica războiul din Ucraina

Acest val de caniculă va afecta o ţară în care seceta observată încă din iarna acestui an s-a agravat şi mai mult luna trecută.

Potrivit buletinului climatologic lunar, publicat joi de IPMA, 28,4% din teritoriul portughez se afla într-o situaţie de „secetă extremă” la sfârşitul lunii iunie, în comparaţie cu procentul de 1,4% înregistrat în luna precedentă.