DISTRIBUIȚI

Portugalia a avansat de luni spre o nouă fază de relaxare a restricţiilor, în care telemunca nu va mai fi obligatorie iar restaurantele vor putea ţine deschis până la ora 01:00 noaptea, deşi patru mari regiuni ale ţării, ce includ Lisabona şi Braga, nu vor putea trece la această fază, relatează luni EFE, potrivit agerpres.  

Situaţia cea mai îngrijorătoare din ţară este în regiunile Lisabona şi Valle del Tajo, care în ultimele săptămâni au acumulat circa 60 % dintre cazurile zilnice şi au raportat o medie de peste 120 de cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile.


Citește și : Incendii de vegetație în California: Autostrăzile au fost închise și câteva localități au fost evacuate!

Cu excepţia regiunilor Lisabona, Braga (nord), Odemira (sud) şi Vale de Cambra (nord), alte 24 de regiuni au trecut de luni la noua fază de relaxare a restricţiilor care permit deschiderea centrelor culturale şi a restaurantelor până la 01:00 dimineaţa şi să revină încet la normalitate.

De luni, mijloacele de transport public vor putea circula la o capacitate de două treimi, sau la capacitate deplină dacă sunt ocupate toate locurile.

În ultimele ore, preşedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, a declarat că în ce priveşte relaxarea „nu vom da înapoi”.

Citește și: Stoltenberg: China NU este inamicul NATO

De la declanşarea pandemiei, Portugalia a înregistrat în total 857.447 de cazuri de COVID-19 şi 17.047 de decese.

Incidenţa la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile a ajuns la 79,3 de persoane, în timp ce indicele de transmisibilitate (Rt) al noului coronavirus a scăzut la 1,07.