DISTRIBUIȚI
YouTube

Portugalia a raportat luni 122 de decese asociate COVID-19, o nouă cifră maximă de la declanşarea pandemiei în această ţară, precum şi o nouă creştere a numărului de spitalizări, care se apropie de 4.000 de pacienţi, relatează EFE, scrie agerpres.  

Potrivit ultimului bilanţ al Direcţiei Generale de Sănătate (DGS), cifra deceselor din ultimele 24 de ore o depăşeste pe cea anterioară (118 morţi), înregistrată vineri.


Citește și : Ocean Viking își reia operațiunile de salvare a migranților din Mediterană

În ce priveşte contagierile, au fost raportate 5.604 noi cazuri, o cifră mult mai mică decât cele 10.000 de cazuri raportate săptămâna trecută, deşi în weekend se realizează mult mai puţine teste.

Din martie, Portugalia a contabilizat 489.293 de cazuri, dintre care peste 109.000 sunt active şi 7.925 de morţi.

Situaţia din spitale, care era deja complicată, continuă să se agraveze, iar numărul celor spitalizaţi nu încetează să crească de la 1 ianuarie.

Luni erau internaţi 3.983 de pacienţi cu COVID-19 (mai mult cu 213 faţă de duminică), dintre care 567 sunt la terapie intensivă (9 în plus).

Mai multe spitale din întreaga ţară au avertizat în ultima săptămână asupra problemelor de suprasaturaţie, fapt ce a obligat transferarea pacienţilor spre alte centre.

În faţa acestei situaţii, ministrul sănătăţii, Marta Temido, a declarat că ar putea fi activate „alte mecanisme” ce permit mobilizarea resurselor din sectorul privat pentru a sprijine spitalele publice.

Citește și : Gorbaciov speră că Joe Biden va prelungi Tratatul New START

Potrivit responsabilei sănătăţii, convenţiile încheiate între sectorul privat şi cel social permit garantarea a 150 de paturi pentru pacienţii cu COVID-19 în nordul ţării, în timp ce la Lisabona există o disponibilitate de 100 de paturi.

Guvernul portughez se pregăteşte să decreteze un nou lockdown, similar celui din primul val al pandemiei şi care va dura cel puţin 15 zile, ca urmare a escaladării contagierilor după perioada de sărbători.