DISTRIBUIȚI

Germania conduce în privinţa numărului de deportări forţate şi „întoarceri voluntare” ale solicitanţilor de azil afgani din Europa din ultimii doi ani, relevă un raport al organizaţiei Amnesty International făcut public joi, citat de dpa, conform agerpres. 

În această perioadă, Germania a respins 3440 solicitanţi de azil afgani pe care i-a trimis înapoi în ţara măcinată de violenţe, adică mai mult decât orice alt stat al Uniunii Europene.


Deşi după atacul din mai de lângă ambasada germană de la Kabul, soldat cu 150 de morţi, Germania a pus capăt expulzărilor, în septembrie Berlinul a respins opt solicitanţi de azil afgani care suferiseră condamnări pentru fapte penale.

Citește și: Apar primele victime ale noii legislații anti-avort din SUA. E vorba despre doi congresmeni republicani care au votat legea

Potrivit Amnesty International, între 2015 şi 2016 a avut loc o creştere de 300% a deportărilor de afgani din Europa, de la 3290 la 9460. În 2016, după Germania, următoarele state din vârful acestui clasament sunt Grecia, cu 1480, Suedia, cu 1025, Marea Britanie, cu 785 şi Norvegia, cu 760.

Expulzările au loc într-un context în care forţele de securitate afgane se confruntă cu o intensificare a rebeliunii după încheierea misiunii de luptă a NATO, în 2014, rebeliune în faţa căreia forţele guvernamentale pierd teren în fiecare zi şi numărul victimelor creşte.

Misiunea de asistenţă a ONU din Afganistan a făcut cunoscut în ultimul său raport semestrial că 1662 de civili au fost ucişi şi 3581 răniţi în prima jumătate a lui 2017, 19% dintre victime fiind înregistrate la Kabul.

Raportul, bazat pe cifrele Ministerului afgan pentru refugiaţi şi repatriere, arată că, din cele 828 de întoarceri din Europa care au avut loc în perioada ianuarie – aprilie 2017, un număr de 304, adică 37%, au fost forţate şi 524 (63%) „voluntare”.

Citește și: Cine este Cooper Hefner, fiul lui Hugh Hefner, moștenitorul imperiului Playboy

Întoarcerea poate fi considerată voluntară dacă respectivul cetăţean afgan primeşte ordin de expulzare, dar revenirea sa în ţară nu este forţată sau dacă respectivul decide de la bun început să se întoarcă singur.

Germania a preluat mai mulţi refugiaţi din Orientul Mijlociu şi Asia decât orice alt stat din UE, de la începutul crizei migraţiei, în 2015.