DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a semnat luni decretul privind instituirea stării excepţionale pe teritoriul Ucrainei pe o perioadă de 60 de zile, în urma sechestrării duminică a trei nave ale Forţelor maritime ucrainene de către gărzile de coastă ruse în Marea Neagră, în apropiere de strâmtoarea Kerci, deşi pentru a intra în vigoare documentul mai trebuie aprobat de către parlament, potrivit Reuters, EFE, dpa şi Canalului tv 112.ua, care citează un comunicat postat pe site-ul oficial al preşedinţiei de la Kiev, potrivit agepres.

Prin decretul său, preşedintele ucrainean a promulgat de fapt decizia adoptată duminică seara de către Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei (SNBO), conform serviciului de presă al preşedinţiei ucrainene.


Vezi şi: Un elicopter militar s-a prăbuşit în centrul Istanbulului. Cel puţin trei oameni au murit!- FOTO/VIDEO

Starea de urgenţă ar urma să intre în vigoare de luni (26 noiembrie), ora locală 14:00, până în data de 25 ianuarie 2019, aceeaşi oră, deşi aceasta ar putea fi ridicată oricând, după cum explică SNBO.

Acest decret prezidenţial, care nu implică neapărat mobilizarea trupelor, mai trebuie să fie aprobat de Rada Supremă (parlamentul unicameral) de la Kiev.

Citeşte şi: Apele Mării Negre dau în clocot! Ucraina şi Rusia sunt aproape de război

Această decizie survine la o zi după sechestrarea, prin forţă, de către gărzile de coastă ruse a trei nave ucrainene, ceea ce a declanşat o escaladare a tensiunilor între cele două ţări.

Se aşteaptă ca parlamentul Ucrainei să dezbată decretul respectiv mai târziu în cursul zilei de luni.