DISTRIBUIȚI
Sputnik International

Populaţia Poloniei înregistrează cea mai redusă rată a natalităţii de după Al Doilea Război Mondial, numărul naşterilor scăzând anul trecut cu 27.000, a anunţat luni agenţia centrală de statistică, GUS, potrivit DPA, scrie agerpres.   

Numărul locuitorilor a scăzut cu 141.000, ajungând sub 37,8 milioane în 2022, a precizat instituţia citată.


Citește și : Americanii se pregătesc de un conflict militar cu China

Potrivit directorului agenţiei, Dominik Rozkrut, anul trecut s-au înregistrat circa 305.000 naşteri şi circa 448.000 decese.

Populaţia Poloniei scade începând din 2013. Eforturile guvernului condus de Partidul Lege şi Justiţiei (PiS, conservator) în această ţară profund catolică de a creşte rata natalităţii prin stimulente şi legi restrictive privind avortul nu au avut efecte până acum.

Însă opoziţia şi organizaţiile de apărare a drepturilor femeilor spun că înăsprirea legilor privind avortul în urmă cu circa doi ani au avut un efect de descurajare, pentru că le descurajează pe unele femei să rămână însărcinate.

În octombrie 2020, Curtea Constituţională din Polonia a interzis avorturile chiar dacă fetusul se dovedeşte că are anomalii grave. Măsura a dus la săptămâni de proteste.

Citește și : O companie rusească oferă recompense soldaţilor pentru distrugerea tancurilor occidentale în Ucraina

Avortul este acum legal în Polonia numai dacă sarcina pune în pericol viaţa sau sănătatea mamei sau dacă este rezultatul unui viol sau al unui incest.