DISTRIBUIȚI
Libya has become a modern-day slave market, keeping migrants at the mercy of a complex trafficking web tolerated by the country's many militia groups, an issue largely ignored by the world, a Pulitzer Prize-winning photographer said on Wednesday. Narciso Contreras, who spoke to migrants kept as slaves during a documentary photography project in Libya, said global attention focused on the North African country as a gateway for migrants attempting to reach Europe by sea. (Reuters)

Cel puţin 5.000 de migranţi şi refugiaţi au fost reţinuţi ca parte a unei campanii de securitate la Tripoli, o operaţiune lansată vinerea trecută, ceea ce a triplat numărul celor aflaţi în centrele de detenţie din capitala libiană în decurs de numai cinci zile, a anunţat joi Medici fără Frontieră (Medecins sans frontieres, MSF), organizaţie neguvernamentală cu ramificaţii internaţionale, citată de dpa, potrivit agerpres.

Ministerul de Interne libian a anunţat vinerea trecută lansarea unei campanii de securitate pentru reţinerea „traficanţilor de droguri şi de alcool, precum şi a migranţilor ilegali” în cartierul Gargaresh, din vestul Tripoli. Câteva ore mai târziu, ministerul a declarat că un centru de detenţie pentru migranţi din cartierul vecin Ghout al-Shaal „a primit 4.000 de migranţi ilegali de diferite naţionalităţi”, ca parte a acestei campanii.


Citeşte şi: Marea Britanie A CĂZUT! 81% dintre decesele provocate de Covid-19 se înregistrează printre cei vaccinați – Black News

MSF, care acordă asistenţă medicală în trei centre de detenţie din Tripoli, a declarat că foarte multe dintre persoanele arestate sunt ţinute „în spaţii suprapopulate şi insalubre, fără să li se asigure acces la hrană, apă, adăpost sau îngrijire medicală suficiente”.

„Vedem că forţele de securitate iau măsuri extreme pentru a deţine arbitrar persoanele cele mai vulnerabile în condiţii inumane şi în centre suprapopulate”, a declarat responsabila MSF pentru Libia, Ellen van der Velden.

Organizaţia spune că mulţi dintre cei reţinuţi au semnalat că s-au confruntat cu „violenţă fizică severă, inclusiv violenţă sexuală” în cursul raidurilor în locurile în care se adăposteau.

ONU a anunţat sâmbătă că un migrant a fost ucis, iar alţi 15 răniţi în urma acestor raiduri la Tripoli.

Citeşte şi: Republicanii propun un compromis pentru evitarea intrării în incapacitate de plată a SUA – Black News

Libia a devenită o rută majoră de tranzit pentru migranţii care încearcă să ajungă în Europa pe mare, de la declanşarea haosului în această ţară din nordul Africii, după revolta din 2011, care a dus la înlăturarea de la putere a dictatorului libian Muammar Gaddafi.

De mai mulţi ani, ONU şi organizaţiile de apărare a drepturilor omului trag un semnal de alarmă că migranţii riscă în Libia să fie expuşi la tortură, abuzuri sexuale, să devină victime ale traficanţilor de persoane, în timp ce la centrele de detenţie pentru migranţi – insalubre şi supraaglomerate – oamenii riscă să fie supuşi exploatării şi violenţei.