DISTRIBUIȚI

Sute de pompieri au continuat să lupte marţi, pentru a şasea zi consecutiv, pentru a încerca să salveze de la un incendiu de pădure violent unul dintre cele mai importante parcuri naţionale din Grecia, care găzduieşte trei dintre cele patru specii de vulturi din Europa, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Incendiul este foarte greu de controlat pentru că vegetaţia este foarte densă”, a declarat un purtător de cuvânt al pompierilor, în condiţiile în care peste 2.500 de hectare de pădure de pini au fost deja distruse de incendiul izbucnit joia trecută în Parcul Naţional Dadia, situat la circa 900 de kilometri nord-est de Atena.


Citește și : Ursula von der Leyen lansează un apel la solidaritate pentru rezolvarea crizei gazelor

Pompierii încearcă să limiteze extinderea incendiului, a declarat marţi Dimitris Petrovits, viceguvernatorul regiunii Evros (nord-est).

Peste 300 de pompieri, susţinuţi de patru avioane şi şase elicoptere, au fost desfăşuraţi pentru a lupta cu flăcările, a mai spus el.

Parcul de 428 km2 este una dintre cele mai importante zone protejate din Europa, oferind un habitat ideal pentru păsările de pradă rare, şi găzduieşte singura populaţie de vulturi negri din Balcani.

Parcul a suferit deja pagube „incalculabile”, „este un mare şoc”, a declarat directoarea adjunctă a parcului, Anna Konstantinidou, la televiziunea publică elenă ERT.

Citește și : Germania este în pragul recesiunii după ce încrederea în economie s-a prăbuşit în luna iulie

„Observatorul (pentru păsări) a fost complet distrus. Obiectivul principal este salvarea celei mai importante zone unde se află cuiburile vulturilor negri”, a adăugat ea.

Grecia a fost afectată în fiecare vară de incendii de pădure violente. Vara trecută, ţara s-a confruntat cu temperaturi caniculare şi incendii de pădure violente, care au devastat 103.000 de hectare şi au ucis trei persoane – insula Evia, din apropiere de Atena, fiind deosebit de afectată.