DISTRIBUIȚI
Sputnik

Incendiul izbucnit joi şi care a afectat toată noaptea unicul portavion al marinei ruse, aflat într-un port arctic, a fost stins vineri dimineaţa, au anunţat serviciile de urgenţă, citate de AFP, potrivit agerpres.

„Focarul incendiului a fost lichidat în jurul orei 05:00 (02:00 GMT). Incendiul a atins aproximativ 500 m2”, a declarat unul din membri pentru agenţia TASS.


Citește și: UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei

O persoană şi-a pierdut viaţa şi cel puţin alte zece au fost rănite în acest incendiu care a devastat singurul portavion al flotei ruse, Amiral Kuzneţov, care nu dispune de propulsie nucleară şi care din 2017 se află în reparaţii şi mentenanţă, lucrări prevăzute iniţial să dureze până în 2021.

Este cel de-al doilea incident în mai puţin de un an şi jumătate, după ce, la sfârşitul lui octombrie anul trecut, docul plutitor – unicul de acest fel din Rusia -, la care fusese amarată nava, s-a scufundat.

Potrivit şantierului naval responsabil cu lucrările, focul a izbucnit acum în timpul unor lucrări de sudură. O anchetă a fost deschisă în ce priveşte posibile încălcări ale regulilor de securitate şi de construcţie.

Citește și: Boris Johnson obţine o majoritate absolută în alegerile anticipate

Intrat în serviciu în 1990, Amiral Kuzneţov a fost trimis în special în ultimii ani în Marea Mediterană în cadrul intervenţiei ruse în Siria.

Nava nu a beneficiat de reparaţii majore din 1997. Fiecare din problemele sale relansează în Rusia dezbaterea asupra construcţiei unui al doilea port-avion, amânată până acum din raţiuni financiare.