DISTRIBUIȚI
Politico

Ridicarea în octombrie a embargoului asupra armelor impus la adresa Iranului îi va oferi acestei ţări „o sabie a lui Damocles asupra stabilităţii economice din Orientul Mijlociu”, a atenţionat marţi secretarul de stat american Mike Pompeo, informează AFP, potrivit agerpres.

Acest lucru ar putea „pune în pericol ţări precum Rusia şi China, care depind de preţuri la energie stabile”, a precizat Pompeo în timpul unei videoconferinţe a Consiliului de Securitate a ONU.


Citește și : Pacienţii COVID-19 din mai aveau o încărcătură virală mică faţă de cei din aprilie

SUA au trimis recent celor 14 parteneri ai lor din Consiliul de Securitate un proiect de rezoluţie ce prevede o extindere fără limite a embargoului asupra armelor aplicat împotriva Iranului şi care urmează să expire pe 18 octombrie.

Rusia şi China, cărora li se impută intenţia de a vinde arme Iranului, au anunţat deja că ele se opun unei prelungiri a embargoului şi ar putea recurge la dreptul lor de veto dacă se va solicita votul.

Potrivit proiectului de rezoluţie al SUA, consultat de AFP, orice vânzare de arme către Iran va fi interzisă, la fel ca orice export de arme iraniene. Rezoluţia autorizează statele membre să recurgă la forţă pentru a face să fie aplicat embargoul.

În trecut, SUA au ameninţat că dacă embargoul asupra armelor nu va fi prelungit vor declanşa un proces de reimpunere a sancţiunilor internaţionale împotriva Iranului, proces prevăzut în acordul asupra programului nuclear iranian (JCPOA), încheiat cu această ţară în 2015.

Marţi, Mike Pompeo nu a evocat această ameninţare, nici intenţia de a vedea sancţiunile economice internaţionale aplicate din nou la adresa Teheranului, acuzat că vrea să se doteze cu arme nucleare şi să destabilizeze Orientul Mijlociu, în special Yemenul, Libanul sau Siria.

După ce Washingtonul s-a retras în mai 2018 din acest acord, Uniunea Europeană, Rusia şi China, care continuă să fie membre ale JCPOA, neagă dreptul SUA de a activa acest proces de reimpunere a sancţiunilor internaţionale.

Citește și : Muzeele britanice se pregătesc să-şi redeschidă porţile

Astfel, ambasadorul chinez la ONU a declarat marţi că Beijingul consideră că, după ce s-au retras în 2018 din acordul nuclear cu Iranul, SUA nu mai au dreptul să ceară la ONU reimpunerea sancţiunilor internaţionale împotriva Teheranului.

„China se opune presiunilor SUA de a extinde embargoul asupra armelor. Prin retragerea din JCPOA, SUA nu mai sunt membre (ale acestui acord) şi nu mai au dreptul de a declanşa” o reimpunere a sancţiunilor internaţionale în Consiliul de Securitate, a spus Zhang Jun în timpul videoconferinţei.