DISTRIBUIȚI
Cotidianul

Secretarul de stat american Mike Pompeo va solicita Arabiei Saudite o actualizare a investigației privind uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, în timpul unei călătorii la Riyadh şi în Orientul Mijlociu care va avea loc săptămâna viitoare, a anunţat vineri Departamentul de Stat, relatează Reuters, scrie mediafax.

Khashoggi, jurnalist la Washington Post care devenise un critic acerb al prinţului moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman, a fost văzut pentru ultima dată când a intrat în consulatul saudit de la Istanbul la data de 2 octombrie.


Citește și : Trump, protagonist „Game of Thrones” pe Instagram: „The Wall is Coming”

Agențiile americane de informații au concluzionat că prințul a ordonat operațiunea de ucidere a lui Khashoggi, al cărui corp a fost dezmembrat și scos din clădire într-o locație încă necunoscută public. Oficiali turci de rang înalt au legat de asemenea moartea sa de cele mai înalte niveluri ale conducerii din Arabia Saudită.

Oficialii saudiți au negat acuzațiile la adresa prinţului.

Un tribunal din arabia Saudită a organizat joi prima audiere în cazul Khashoggi, în care procurorii cer pedeapsa cu moartea pentru cinci dintre cei 11 suspecți arestaţi. Biroul ONU pentru Drepturile Omului a catalogat procesul ca fiind „insuficient”.

Pompeo va vizita, de asemenea, Iordania, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Oman și Kuweit, în cadrul călătoriei sale din 8 ianuarie până în 15 ianuarie, a transmis printr-un comunicat Departamentul de Stat.

Citește și : Partidul nord-irlandez DUP anunţă că nu va vota în favoarea acordului de Brexit obţinut de Theresa May

În cadrul convorbirilor purtate cu liderii din Orientului Mijlociu, Pompeo va discuta, de asemenea, despre războiul din Yemen, precum și despre Iran, Siria și alte probleme regionale, a adăugat Departamentul.