DISTRIBUIȚI
Cotidianul

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a apreciat joi că Washingtonul şi Bruxellesul trebuie să coopereze pentru a rezolva criza politică din Belarus de după realegerea, duminică, a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, contestată de opoziţie, care denunţă fraude, relatează AFP, scrie agerpres.

„Sunt convins că Uniunea Europeană (UE) şi SUA împărtăşesc aceleaşi preocupări asupra a ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă în Belarus”, a declarat el cu prilejul unei vizite în Slovenia.


Citește și : Preşedintele Turciei îl acuză pe Macron de intenţii coloniale în Liban: ‘Noi nu ne ducem să facem poze!’

„Am mari speranţe că vom putea lucra împreună într-un anumit mod”, a adăugat în cadrul unei conferinţe de presă secretarul de stat american, care a cerut deja miercuri, în Republica Cehă, respectarea „libertăţilor dorite” de belaruşi şi a solicitat autorităţilor de la Minsk să nu le facă rău manifestanţilor.

Miniştrii de externe ai UE urmează să discute despre situaţia din Belarus în cadrul unei reuniuni extraordinare de vineri, unii dintre ei solicitând reintroducerea de sancţiuni.

Pompeo efectuează în prezent un turneu de cinci zile în Republica Cehă, Slovenia, Austria şi Polonia.

Joi, Slovenia, membră a UE din 2004, s-a declarat în favoarea organizării de noi alegeri în Belarus, al căror rezultat ar urma să fie garantat de observatori internaţionali.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care trimite observatori în Belarus din 2001, nu a fost invitată să monitorizeze alegerile de duminică.

Ungaria susţine că e evocat situaţia cu Letonia, care are frontieră comună cu Belarus, cele două ţări „fiind interesate”, potrivit unei declaraţii a Budapestei publicate pe reţelele sociale, „de decizii europene luate în baza dialogului şi care nu afectează nici relaţiile viitoare între UE şi Belarus, nici Parteneriatul Estic”.

Citește și : Zeci de clădiri istorice din Beirut riscă să se prăbușească în orice moment

Acest program este o iniţiativă comună a UE, a membrilor săi şi a celor şase ţări cu care blocul comunitar are frontiere comune, printre care şi Belarus.

Autorităţile de la Minsk au anunţat joi arestarea a circa 700 de manifestanţi în ajun, în a patra zi de proteste, care s-au soldat până acum cu doi morţi.