DISTRIBUIȚI
Informateca

Secretarul de stat american Mike Pompeo a acuzat miercuri China că „a acţionat incredibil de agresiv” în recenta ciocnire cu India din cauza unei secţiuni disputate de frontieră, afirmând că evenimentul nu poate fi evaluat izolat, relatează Reuters, scrie agerpres.

În noaptea de 15 iunie, soldaţii chinezi şi cei indieni s-au luptat timp de mai multe ore cu arme neletale, o escaladare dramatică care s-a soldat cu moartea a 20 de militari indieni, dintre care unii au căzut în apele îngheţate ale râului Galwan, din vestul masivului Himalaya.


Citește și : Germania a adoptat un plan pentru promovarea egalităţii între sexe

Luni, surse din cadrul guvernului indian au declarat că China a început să-şi retragă trupele din zona de frontieră cu India, după săptămâni de discuţii între reponsabili militari de rang înalt pentru detensionarea situaţiei. China nu a anunţat încă dacă a înregistrat pierderi în timpul ciocnirii, dar bilanţul morţilor înregistrat de India este cel mai mare înregistrat la frontieră în cinci decenii.

„Chinezii au acţionat incredibil de agresiv şi indienii au făcut tot posibilul pentru a răspunde”, a declarat Pompeo în cadrul unei conferinţe de presă de la Departamentul de Stat. „Pun acest lucru în contextul comportamentului secretarului general Xi Jinping în regiune şi în lume”, a adăugat el.

„Nu cred că este posibil să priveşti acest lucru particular, agresiunea Partidului Comunist Chinez, izolat. Trebuie să-l pui într-un context mai amplu”, a spus Pompeo.

Citește și : Candidaturi de ultim moment pentru postul de director general al OMC

Comentariile sale reflectă tensiunile curente dintre Washington şi Beijing, după ce SUA au acuzat China pentru modul în care a gestionat pandemia de coronavirus, dar şi din cauza acţiunilor Chinei în fosta colonie britanică Hong Kong şi a disputei comerciale de aproape doi ani între SUA şi China.

Militarii chinezi au fost văzuţi luni dezafectând corturi şi alte structuri într-un loc din Valea Galwan din apropierea zonei unde a avut loc ciocnirea, au declarat sursele din cadrul guvernului indian, sub protecţia anonimatului