DISTRIBUIȚI
Radio Farda

SUA trebuie să poată răspunde unui eventual atac al Iranului împotriva intereselor americane în Golf, a afirmat marţi, în Florida, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, informează AFP, scrie agerpres.

Şeful diplomaţiei americane a avut în oraşul Tampa o întâlnire cu responsabili ai comandamentului central al Pentagonului, care a anunţat cu o zi înainte trimiterea a 1.000 de militari suplimentari în regiune, pentru a face faţă „comportamentului ostil” al Teheranului.


Citește și : Mohamed Morsi, înmormântat discret la Cairo

Această desfăşurare „trebuie să convingă guvernul islamic al Iranului că suntem hotărâţi şi să-l descurajeze de la noi agresiuni în regiune”, a explicat el.

Vizita a avut drept scop „finalizarea obiectivelor strategice” enunţate de preşedintele Donald Trump, a spus Pompeo.

„Însă noi nu o putem face fără a ne asigura că avem capacitatea de a răspunde dacă Iranul va lua o decizie proastă” şi va ataca „un american, un interes american sau va continua să-şi dezvolte programul său de arme nucleare”, a continuat Pompeo. „Trebuie să fim gata să răspundem la orice ameninţare din partea Iranului”, a adăugat el, asigurând totodată că „preşedintele Trump nu doreşte război” cu Iranul.

Tensiunile dintre cele două ţări au escaladat şi mai mult după atacul, atribuit de Washington Teheranului, împotriva a două petroliere ce navigau în Marea Oman lângă strâmtoarea Ormuz, trecătoare maritimă strategică la scară mondială.

Citește și : Trump nu exclude utilizarea forţei armate pentru a împiedica Iranul să se înarmeze nuclear (interviu Time)